Pravé slivkové gule zo zemiakového cesta, lepšie ste nejedli

Čo by to bolo za detstvo a za prázdniny, keby sme neochutnali pravé slivkové gule, akými nás kŕmili naše staré mamy. Doprajte im ich a pripravte.

Slivkové gule od starej mamy

Prísady

  • 800 g v šupke uvarených zemiakov
  • 300 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • soľ
  • škoricový cukor
  • slivky

Posýpka podľa vlastného výberu:

  • tvaroh zmiešaný s cukrom
  • mletý mak s práškovým cukrom a roztopeným maslom
  • opražená strúhanka s práškovým cukrom a roztopeným maslom

Postup:

Uvarené, vychladnuté zemiaky v šupke očistíme a na jemnom strúhadle ich nastrúhame. Môžete ich aj pretlačiť cez sitko na kocky, ale potom nebudú také jemné ako pierko a budete dlhšie spracovávať cesto.

Do zemiakov nasypeme 300 g polohrubej múky, jedno vajce a štipku soli.

Cesto bude lepkavé, ale to Vás určite neodradí. A prenesieme na dosku, na ktorej už máme nachystanú múku.

Cesto si rozdelíme na tri časti a každý valček pokrájame na rovnaké diely. V prvom rade záleží na veľkosti sliviek, môžete ich keď budú veľké rozrezať na polovičky. Nerobte ich zasa moc veľké, pretože pri varení by sa zvonka rozvarili a zvnútra by boli ešte surové.

Poukladajte slivky do dielov, pridajte na ne malú lyžičku škoricového cukru a zabaľte do guličiek. Aby sa Vám cesto nelepilo na ruky, používajte múku.

Varte ich 10 minút, aby neboli rozvarené. A už len stačí posypať niečím čo si zvolíte a poliať roztopeným maslom.

ZDROJ.bidista.com

 

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>