Potvrdené: Čo si lekári myslia o 5-sekundovom pravidle, keď nám jedlo spadne na zem

 Každému už spadlo nejaké jedlo na zem, len aby sme ho okamžite vyzdvihli a rovnako ho zjedli. Pokiaľ to nebolo na podlahe dlhšie ako päť sekúnd, je to pravdepodobne v poriadku, však? Tu je pravda.
 

„5-sekundové pravidlo“: skutočné alebo falošné?

Je to prašan, keď rozbalíte ten miniatúrny kúsok čokolády, len ak ho necháte spadnúť na zem. Kto by nebol v pokušení to jesť, najmä ak by pristál na zemi iba na pár sekúnd? Koniec koncov, existuje pravidlo „päť sekúnd“, však? Ale to, že ste už roky počuli toto notoricky známe pravidlo päť sekúnd, neznamená, že ste v skutočnosti v oblasti vyhýbania sa baktériám a baktériám.

Bohužiaľ len preto, že populárny folklórny odkaz odkazuje na päťsekundové pravidlo, v skutočnosti to neznamená, že je to pravda. Výskum v skutočnosti zistil, že bez ohľadu na to, ako rýchlo prijímate jedlo, ktoré padá na podlahu, stále s ním zbierate baktérie, aj keď bolo na zemi najmenej päť sekúnd. Aj keď existujú mýty otravy jedlom toto nie je jeden z nich.

Odkiaľ pochádza „pravidlo 5 sekúnd“?

Neexistuje žiadny jasný dôkaz o tom, odkiaľ pochádza päťsekundové pravidlo, ale podľa prevencie môže pochádzať od mongolského vládcu Čingischána, ktorý údajne nechal jedlo, ktoré padlo, ležať na podlahe tak dlho, ako chcel, na základe myšlienky, že jedlo pre neho bolo vždy dosť dobré na jedenie.

O niekoľko storočí neskôr fanúšikovia Julie Childovej neskôr tvrdili, že počas show na varenie uvrhla morčacie mäso na zem a pokračovala vo varení. Zatiaľ čo táto zvesť bola neskôr odhalená, vzala na seba svoj vlastný život a pravdepodobne prispela k myšlienke, že je v poriadku jesť jedlo potom, čo dopadne na zem. To nebol jediný mýtus o bezpečnosti potravín.

Vedecký výskum „pravidla 5 sekúnd“

„Pravidlo piatich sekúnd“ je populárny mýtus, ktorý existuje navždy, ale bohužiaľ nie, nie je to skutočné pravidlo, ktoré môžeme sledovať, “hovorí Arefa Cassoobhoy, MD, MPH, lekárska redaktorka WebMD. „Jesť jedlo, ktoré spadne na zem, je spojené s rizikom prijatia baktérií, o ktorých je známe, že spôsobujú otravu jedlom. Výskum ukazuje, že jedlo okamžite zachytí baktérie z povrchu, na ktorý dopadne. “

Jedna štúdia testovala rôzne potraviny na mnohých podlahových povrchoch a zistilo sa, že žiadne padlé jedlo úplne neuniklo kontaminácii. Výskum však zistil, že čím dlhšie bolo jedlo ponechané na podlahe, tým viac baktérií obsahovalo, čo by mohlo pomôcť vysvetliť, ako vzniklo pravidlo piatich sekúnd. Aj napriek tomu, že vaše jedlo kleslo len na sekundu, stále vás vystavuje zvýšenému riziku chorôb z potravín.

Aj keď množstvo času, ktoré zostáva na zemi, má veľký význam, ukázalo sa, že na type podlahovej plochy, ako aj na zložení potravín, záleží ešte viac. Podľa štúdie je prekvapivo, že koberce prenášajú menej baktérií ako podlahy vyrobené z dlaždíc a nehrdzavejúcej ocele. Drevené podlahy sa však líšili v tom, koľko baktérií prenášali. Pokiaľ ide o druhy potravín, mokré potraviny, ako je melón, majú najvyššiu mieru kontaminácie, zatiaľ čo sušené potraviny – ako ten kus čokolády – zachytávajú menej baktérií.

Rizikové faktory „5-sekundového pravidla“

Keď jete jedlo zo zeme , podľa Berkeley Wellness riskujete zber baktérií, ako sú E.coli a Salmonella. Obidve tieto baktérie môžu spôsobovať nepríjemné vedľajšie účinky a niekedy môžu byť smrteľné. Keď jete jedlo, je dôležité radšej použiť najlepší úsudok ako pravidlo piatich sekúnd. Spadlo to niekde v rušnej oblasti? Čistí sa tam často? Čo je to za jedlo? A naozaj stojí za to ušetriť ho?

ZDROJ:thehealthy.com

 

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>