Na uľahčenie nášho života vedci neustále vymýšľajú nové multifunkčné zariadenia. Po dlhé roky používame fóliu a pergamen na pečenie. Bez týchto vynálezov je takmer nemožné predstaviť si varenie mäsa, zeleniny a rôznych pečív.
Najčastejšie si nemyslíme, ktoré jedlo je najlepšie pre fóliu, a pre ktoré pergamen, zvyčajne voľba spadá na to, čo je na dosah ruky. Ukázalo sa, že nie všetko je tak jednoduché, že výber správneho materiálu môže výrazne ovplyvniť kvalitu pripraveného výrobku. Ak chcete dať všetko na svoje miesto, s vami zdieľame komplikovanosť použitia hliníkovej fólie a pekárenského papiera.
Kedy použiť fóliu a kedy papier na pečenie
Zelenina
Hliníková fólia dokonale odoláva vysokým teplotám. Ak pečiete zeleninu pri teplotách nad 210 stupňov, odporúčame použiť fóliu. Ak máte len pergamen na dosah ruky, potritte ho olivovým olejom. S pomocou tohto triku sa zelenina ukáže ako šťavnatá a chutná.
Tiež obaľte zeleninu fóliou, aby ste bola mäkká. Ak dávate prednosť chrumkavej kôrke , je lepšie, aby ste zeleninu nezakryli.
Kuracie alebo morčacie
Pre vtáka je najlepšia hustá fólia. S jeho pomocou, mäso zostane šťavnaté a varenie oveľa rýchlejšie.
Ryby
Všetko závisí od druhu rýb a od spôsobu, akým si vyberiete. Ak chcete variť dusený losos, umiestnite rybu do „vrecka“ pergamenového papiera, potom pridajte zeleninu, korenie a trochu citrónovej šťavy. Papier na pečenie neumožňuje odparovanie vlhkosti a pomáha rybe nasiaknuť vôňami korenia.
Ak chcete ryby obrátiť rouge, je lepšie variť v fólii, ktoré dokážu vydržať vysoké teploty.
Sušienky
Pre sušienky je určite lepšie používať pergamen. Takže sa bude môcť pečať rovnomerne, nebude sa zlomiť, nebude sa točiť preč a nebudú praskať. Ak sa rozhodnete piecť sladkosti na fólii, buďte pripravení na to, že sa môžu rozširovať a vysichať, a budú mierne tmavšie, ako ste očakávali.
Koláče
Zvyčajne pri príprave takých dezertov používajú cukrári predtým vyrezaný kruh z pergamenového papiera a steny formy sa rozmiešajú s maslom alebo posypané múkou. To je správne, pretože povrch koláča by mal byť hladký. Z fólie na dezertu môžu byť zbytočné vrásky a nepravidelnosti.
Ale! Toto pravidlo sa nevzťahuje na Brownie, pretože koláč je tradične pečený v obdĺžnikovom tvare a rozrezaný na štvorcové kusy.
Dúfame, že ste sa naučili niečo nové pre seba. Zdieľajte také užitočné informácie so svojimi priateľmi!
ZDROJ:SOVKUSOM.RU