Chutný recept na neformálnu večeru, ako aj na slávnostnú rodinnú večeru, je vynikajúci pečený zemiak so šampiňónmi v peci, ktorý môže byť prílohou k inému jedlu alebo k hlavnému jedlu.
Zložky:
- 1 kg zemiakov
- 800 gramov šampiňónov
- 2 ks. cibule
- 250 ml kyslej smotany
- 2 paradajky
- 100 gramov syra (tvrdého)
- 100 gramov majonézy
- 60 ml rastlinného oleja
- 1 čajová lyžička tymianu
- korenie
- korenie na zemiaky alebo huby (nepovinné)
Postup:
Zemiaky musia byť olúpané a jemne nasekané na krúžky. Aby nedošlo k stmavnutiu zemiakov, keď pripravujeme zvyšné produkty, je potrebné ich naplniť studenou vodou.
Na jemno nasekajte cibuľu, jemne osmažte na oleji a potom k nim pridať jemne nasekané šampiňóny. Smažte sedem minút, nezabudnite na soľ a korenie. Zemiaky vypusťte z vody a dajte na ne soľ, olej, korenie a potom pridajte tymián, potom dobre premiešajte a položte na plech. Huby rozprestierame v druhej vrstve, potom nakrájame paradajky, kyslú smotanu a majonézu. Pečieme 45 – 50 minút v peci pri teplote 180 stupňov. Niekde asi päť minút pred koncom zemiaky posypeme nastrúhaným syrom, potom ich pečte ešte asi desať minút. Pripravený pečený zemiak sa odporúča ozdobiť s bylinkami.
ZDROJ:foodideas.info