Oplachujete cestoviny po uvarení pod tečúcou vodou? Touto akciou robíte veľkú chybu

Mnohí z nás sa učili, že po varení by sa cestoviny mali opláchnuť pod tečúcou vodou. Potom sa zbavíme zvyškov z prevarenej vody z hrnca. Ukazuje sa však, že touto akciou urobíme veľkú chybu! Prečo?

Opláchnutie cestovín

Cestoviny veľmi často kombinujeme s rôznymi omáčkami, ktoré odkvapkávajú z umytých cestovín. Po varení má svoju viskozitu, vďaka ktorej sa omáčky lepšie lepia a my môžeme lepšie stáť jedlá miešaním rôznych príchutí. Opláchnutie naopak spôsobuje, že cestoviny strácajú viskozitu a zvyšková voda po opláchnutí dodáva omáčke vodnú chuť.

Veľmi podobné sa stane, keď sa do cestovín pridáva olej. Toto je ďalšia chyba, ktorú veľa ľudí robí. Cestoviny nasiaknu olejom, vďaka čomu sú veľmi šmykľavé, takže z neho stekajú prísady. To znamená, že jedlo jeme samostatne, namiesto toho, aby sme si užívali kombinované výrobky a ich príchute.

Ako uvariť dobré cestoviny?

V obchodoch nájdeme veľa druhov cestovín a ich spôsob prípravy sa výrazne líši. Ako môžeme uvariť dobré cestoviny?

Ako dať chuť a keď cestoviny ešte nie sú pripravené?

Rezance je možné ochutiť pridaním soli hneď ako sa voda uvarí a pred pridaním cestovín. Časť soli sa vyparí, takže malé množstvo nasiakne na cestoviny, čo jej dodáva slanú chuť.

Je dôležité vyskúšať cestoviny pred varením. Všetko, čo musíme urobiť, je vybrať kúsok a zjesť ho. Ak si všimneme biele škvrny, je to signál, že cestoviny stále potrebujú nejaký čas.

Čas

Varenie dobrých cestovín je založené na čase. V závislosti od typu budeme mať aj čas na varenie.

  • Cestoviny z hrubej pšenice (bez vajec): varte penne, ziti alebo špagety 12 – 15 minút.
  • Na druhej strane makaróny s tenkou pšenicou (bez vajec), ako sú šneky, špagety alebo škrupiny, potrebujú trochu menej času, 6 – 9 minút.
  • Najkratšie je, ako uvariť cestoviny: tagliatelle, lasagne alebo fettuccine (3-5 minút)

Zdá sa, že varenie cestovín je jednoduchá operácia. Vyžaduje si to však určitú pozornosť. Odteraz si však môžeme vychutnať jeho plnú chuť.

ZDROJ:kobieceinspiracie.pl

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>