Vždy keď idem robiť kysnuté cesto, snažím sa svoj overený recept niečím ozvláštniť a ešte ho tak trochu vylepšiť. V jednu peknú nedeľu som však narazila na tento recept, o ktorý by som sa s vami rada podelila. Výsledkom boli nadýchané, jemné a neuveriteľne lahodné buchtičky, ktoré si môžete naplniť džemom podľa vlastnej chuti. Ja mám najradšej marhuľový, preto boli marhuľovej.
Budete potrebovať:
- 50 gramov čerstvého droždia ale vhodné je aj sušené droždie
- 300 ml teplého mlieka
- 4 lyžice cukru
- 800 gramov hladkej múky
- 2 vajíčka
- 100 ml rastlinného oleja
- trochu vlažnej vody (ak je potrebné)
- štipka soli
postup:
V teplom mlieku rozmiešame droždie a pridajte asi 6 lyžíc múky. Cesto dobre premiešajte a nechajte vykysnúť asi 30 minút na teplom mieste.
Vajíčka izbovej teploty rozmiešajte so štipkou soli a postupne ich pridávajte do vykysnutého cesta.
Pracovnú dosku si potrite olejom, nie múkou a vytvarujte si menšie kôpky z cesta. Nemusí mať žiadny presný tvar, stačí ak ich umiestnite asi 2 až 3 centimetre od seba. Plech alebo pracovnú dosku prikryté utierkou a nechajte ešte 15 ďalších minút kysnúť. Počas čakania si môžete pripraviť rôzne náplne, či už orechovú makovú, čokoládovú, vanilkovú, pudingovou alebo lekvárové.
To, ako budete postupovať ďalej sa odvíja od zvoleného spôsobu prípravy. Buchty môžete piecť v rúre ale aj smažiť na oleji podobne ako šišky.
Ja som buchty upiekla v rúre na 180 stupňov a piekli sa približne 30 minút.
Dobrú chuť.
ZDROJ:dompelenpomyslow.pl