Obávate sa o vaše hladiny cholesterolu, keď budete jesť 3 celé vajcia každý deň? To nie je potrebné

Vajcia si zaslúžia osobitné miesto na tanieri, a to nielen kvôli ich chuti a všestrannosti, ale aj kvôli prekvapivo hustému potravinárskemu profilu. Ľudia príliš často podľahajú mýtom, ktoré obklopujú vajíčka, najmä vaječný žĺtok a v skutočnosti veria, že vajcia môžu ohroziť ich dietetické ciele. Tak, naše poslanie – odhaliť súpis na vajciach a zabíjať zvesti raz a navždy!

Pravdou je, že vajcia sú jednou z najživších potravín na planéte. Zamyslite sa nad skutočnosťou, že vajíčko je hlavným zdrojom života – obsahuje všetky zložky potrebné na premenu jednej bunky na živé kurča. Aby sa to stalo, vajcia musí obsahovať všetky životne dôležité živiny. Nie je to úžasné?

  

Ale najlepšia časť je, že všetky tieto výživné dobra môžu byť tiež použité na dokončenie vašej zdravé stravy s množstvom hodnotných vitamínov a minerálov. A nezabudnime na najslávnejšiu vlastnosť vajec – sú jedným z najlepších zdrojov vysoko kvalitných bielkovín na planéte – a najlacnejšie! Poskytujú vášmu telu celú sadu aminokyselín potrebnú na budovanie svalovej hmoty a obnovu tkanív. Odborníci na výživu dokonca odporúčajú konzumovať tri celé vajíčka denne s cieľom vyváženej stravy.

Obávate sa o vaše hladiny cholesterolu? To nie je potrebné

Aj keď je pravda, že vaječný žĺtok obsahuje veľké množstvo cholesterolu, všetko je o niečo zložitejšie.

Po prvé, štúdie nikdy nenašli spojenie medzi bežnou konzumáciou vajec a ochorením koronárnych artérií. Viete, čo je cholesterol? Z hľadiska výživných látok to nie je presne jednorozmerný zloduch, o ktorom sa hovorilo v populárnych časopisoch. V skutočnosti ide o štrukturálnu molekulu, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou bunkovej membrány – každej jednej bunky v tele. Je zodpovedný za produkciu testosterónu, estrogénu a kortizolu, ktoré sú veľmi dôležité pre normálne fungovanie tela.

Okrem získania potravy vytvára naše telo vlastný cholesterol v pečeni. A keď jeme potraviny, ktoré sú bohaté na cholesterol, pečeň jednoducho začína produkovať menej, takže celkové množstvo cholesterolu v tele sa mení veľmi málo, v závislosti od našej stravy. Okrem toho, že je „dobrý“ (HDL) a „zlý“ (LDL) forma cholesterolu – podľa American Heart Association, prvý podporuje produkciu husté, tvrdé vklady, ktoré môžu upchať tepny a urobiť ich menej pružné, čím sa zvyšuje riziko infarktu a ďalších kardiovaskulárnych ochorení. Na druhej strane, „dobrý“ cholesterol naozaj pomáha odstrániť LDL cholesterol z tepien, prenáša ho späť do pečene, kde sa láme a opúšťa telo, a tak chráni zdravie srdca.

Vajcia skutočne obsahujú veľké množstvo HDL cholesterolu, zatiaľ čo trans-tuky, ktoré sa nachádzajú v nadmerne spracovaných a hlboko pražených potravinách, zvyšujú LDL cholesterol. Spotreba celých vajec prinesie nielen životne dôležité výhody pre vaše zdravie – môže to tiež zvrátiť negatívne účinky výberu nezdravých potravín.

Nutričný profil jedného celku:

  • Kalórie: 77
  • Proteíny: 6 g
  • Zdravé tuky: 5g
  • Vitamín A: 6%
  • Folát: 5%
  • Vitamín B5: 7%
  • Vitamín B12: 9%
  • Vitamín B2: 15%
  • Fosfor: 9%
  • Selén: 22%

Okrem toho vajcia obsahujú aj významné množstvo vitamínu D, vitamínu E, vitamínu K, vitamínu B6, vápnika a zinku.

ZDROJ:fithacker.ru

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>