Jeme pomaranče, mandarínky, lisujeme citrónovú šťavu a len vyhadzujeme ich kože. Ukázalo sa, že ide o veľkú chybu, pretože s nimi môžeme veľa urobiť. Kôry citrusov sú skvelé doma ako čistiace prostriedky. Predtým, ako sa dostanú do koša, môžeme skontrolovať, na čo môžu byť užitočné.
1. Nielen šťava
Nikto nepotrebuje presvedčiť, že čierny čaj chutí najlepšie s citrónom. Nielen šťava, ale aj pokožka pridaná do nápoja dodáva úžasnú chuť a arómu. Ak ste to nikdy predtým neskúšali, potom už na čo čakať!
2. Nielen bazalkou ochutíte jedlo
Ak chceme trochu vylepšiť chuť nášho oleja, zvyčajne doň pridávame bazalku alebo cesnak. Pridaním citrónovej alebo pomarančovej kôry dodávame jemnú kyslú chuť. Strúhanú pokožku nechajte v olivovom oleji asi dva týždne a potom vylejte cez sitko.
3. Ako peeling
Domáce šupky sa stávajú modernejšie a správne. Aby ste sa stali energizujúcim a osviežujúcim telovým peelingom, môžete pridať nastrúhanú pokožku z akéhokoľvek citrusu. Potrebujeme tiež kokosový olej, olivový olej a cukor. Receptúra sa môže voľne modernizovať nahradením olivového oleja ricínovým olejom, cukrom mletou kávou a kokosovým olejom napríklad mandľovým maslom.
4. Na koláč a večeru
Rôzne druhy receptov vyžadujú, aby sme pridali kôru citrusov. Obaja koláče a hlavné jedlá ochutnať lahodné s takou odrodou. Preto udržiavajte pokožku pri takejto príležitosti chladnú a dovtedy ju uložte do mrazničky.
5. Na korenie
Môžeme tiež pripraviť citrónovú papriku, ktorú často kupujeme, napríklad na sezónne ryby. Stačí nastrúhať citrónovú kôru na najmenších očkách, pridať k nej podobné množstvo čerstvo mletého korenia a nechať uschnúť (v rúre alebo v mikrovlnnej rúre).
6. Jesť
Pomarančová kôra samotná je tiež vynikajúcim občerstvením, ak ju správne pripravíme. Umytá koža musí byť najprv narezaná na tenké prúžky. Dáme ich do vody s hnedým cukrom a varíme na miernom ohni, až kým zmes nezhnedne. Preceďte osušte a môžte jesť !
7. Čistenie okien
Keď sme došli tekutinu z okna, často sme namiesto toho použili ocot. Avšak, zápach nie je podporovaný. Vďaka prevarenej citrónovej kôre v octe sa už nebudete musieť starať o zápach.
8. Osviežovač
Priestor okolo koša nemôže nikdy voňať príliš dobre, aj keď často kôš čistíme. Ak dáme citrónovú kôru na spodok košíka, zbavíme sa nepríjemného zápachu .
9. Nerezová oceľ a chróm ako nový
Ak zmiešame citrónovú kôru, soľ a niekoľko kvapiek octu, máme čistiaci prostriedok. Správne dlhé leštenie obnoví lesk na chrómových povrchoch, odstráni z kameňa usadeniny a nôž bude vyzerať ako nový. Nezabudnite však nepoužívať ďalšiu drsnú špongiu.
10. Špinavé ruky
Citrónová pokožka je skvelou náhradou mydla. Má dezinfekčné vlastnosti a dokonale neutralizuje nepríjemné pachy. Ak sa po príprave ryby nedokážeme vyrovnať s jej pretrvávajúcou vôňou, siahneme po limetkovej kôre.
ZDROJ.kobieceinspiracie.pl