Bravčové kotlety sú vďačný kus mäsa, pretože sa dajú robiť nielen na mnoho spôsobov, ale chutia dokonca aj deťom. Nikto z nich nemusia vyberať mastné časti a tak sú doma všetci spokojní. Aby však boli spokojné nielen deti, ale aby ste ulahodili aj svojmu náprotivku, pripravte si fantastické bravčové kotlety na pive.
V Norimbergu je bravčové karé obzvlášť obľúbené. Jeho popularita je úzko spätá s históriou 14. storočia as jeho vtedajší šľachtou. Karé vtedy pripravovali na špeciálny spôsob – na pive. Išlo totiž o to, že ho mali prispôsobiť ľuďom. Keďže doteraz bolo karé považované za suché mäso, kuchári na požiadanie skúšali rôzne receptúry, ktorými sa snažili mäso zjemniť a predovšetkým pripraviť měkkčí. A vydarilo sa. Tajnú ingrediencií nebolo nič iné, než tradičné pivo. Pôvodný recept sa v tomto kraji pripravuje dodnes. Samozrejme, pripravovať ho môžete aj z tučnejšieho mäsa. Všetko je len o tom, čo máte radi.
Čo budete potrebovať:
- 800g bravčového karé
- soľ podľa chuti
- červenú papriku podla chuti
- 5 cibuľou
- 4 PL olivového oleja
- 50g sušených marhúľ
- 50g sušených sliviek
- 50g hrozienok
- 1 pohár tmavého piva
- 2 bobkové listy
Ako na to?
Mäso si v celku umyjeme a osušíme. Zo všetkých strán ho posolíme a posypeme červenou paprikou, aby bolo celé červené. Takto pripravený kus mäsa dáme do chladničky na noc.
Cibuľu si narežeme na hrubšie kolieska. Sušené ovocie sparíme vriacou vodou, aby pred pečením zmäklo.
Vezmeme si celý kus mäsa a narežeme ho na cca 10-12 plátkov. Každý plátok ešte posolíme, prípadne môžeme posypať aj červenou paprikou. Pekáč si vymastíme olivovým olejom.
Vezmeme si plátok mäsa a priložíme naň dve kolieska cibule a vložíme na pekáč „nastojato“. Postup opakujeme pri všetkých plátkov.
Na pekáč vysypeme rovnomerne oprané slivky, marhule aj hrozienka a celé to podlejeme pivom. Na záver pridáme do piva bobkový list.
Dáme piecť do rúry vyhriatej na 170-190 stupňov na cca 120 minút. Počas pečenia sa uistite, že sa kôrka mäsa nepripeká. Ak sa začnete pripekať, potom znížte teplotu pečenia.
Mäsko konzumujeme ešte teplé, vychladnuté nechutí tak dobre. Pri chuti piva sa nemusíte báť, že ju Vaše deti pocíti. S pečením sa všetok alkohol odparí. Jedlo podávajte s pečenú zeleninou, čerstvým šalátom, alebo s zemiačiky.
Dobrú chuť!
ZDROJ.takprosto.cc