Tento koláč pečiem v čase jablkovej sezóny, ale občas aj v zime, keď máme krémových zákuskov a koláčikov dosť.
Prevrátený jablkový koláč
Suroviny:
- 1 kg jabĺk
- 2 poháre polohrubej múky
- 1 pohár kryštálového cukru
- 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
- 1 balíček vanilínového cukru
- 1 pohár mlieka
- 1/2 pohár oleja
- tuk na vymastenie
- voda
- 2 ks vajce
- granko
Postup:
Jablká ošúpeme, odstránime jadierka a postrúhame na hrubom strúhadle. Jablká vložíme do hrnca, podlejeme trochou vody. Pod pokrievkou chvíľu dusíme (jablká podľa chuti dosladíme cukrom, alebo pridáme škoricový cukor). Vymastíme si plech tukom a položíme naň papier na pečenie.
Na takto pripravený plech dáme podusené jablká. Rozprestrieme po celom plechu. Kým urobíme cesto, jablká nám trochu vychladnú.
Do misy nasypeme suché suroviny: múku, cukor, kypriaci prášok do pečiva a vanilínový cukor a všetko premiešame. Pridáme vajíčka. Postupne pridávame mlieko a miešame. Pridáme olej a zamiešame.
Cesto vylejeme na navrstvené jablká na plechu a uhladíme.
Vložíme do rúry vyhriatej na 200°C a pečieme 20 minút do ružova. Upečený koláč vytiahneme z rúry.
Na plech položíme druhý rovnaký plech alebo dosku a jablčník prevrátime.
Prevrátený jablčník posypeme grankom alebo strúhanou čokoládou.
Pokrájame a môžeme podávať.
Dobrú chuť.
ZDROJ:bidista.com