Viete, aké sú výhody zeleru?
Až keď som si prečítala tento článok, som sa zamilovala do tejto zeleniny, tu je sú informácie, ako zeler je plne jedlá zelenina. V jedle môžete jesť všetky jeho časti: koreň, stonky, stopky, listy. Zeler má korenistú chuť a jemnú arómu, je široko používaný vo varení a farmakológii.
Korene a listy rastliny obsahujú cenné stopové prvky:
- karotén
- asparagín
- kyselina nikotínová
- tyrozín
- éterické oleje
Zeler je tiež bohatý na vitamíny skupiny B, K, E, C, obsahuje provitamín A, kyselinu askorbovú a luteolín.
Strategické zásobovanie užitočnými látkami prispieva k skutočnosti, že zeler má priaznivý vplyv na telo. Obsahuje ftalidy a polyacetylény – látky schopné neutralizovať karcinogény; pozitívne ovplyvňuje nervový systém, znižuje obsah „stresového hormónu“, vďaka obsahu vitamínu C obnovuje krvný obeh, normalizuje krvný tlak. Taktiež zvyšuje hladinu hemoglobínu v krvi a má účinok proti opuchu. Luteolín v zložení zeleru má protizápalový účinok.
Vkusný a veľmi užitočné zeler je populárny nielen v našej dobe. Recepcia, ktorá bola otvorená v Pompeji na prípravu dezertov, vyžadovala, aby sa nakrájaný zeler upečený v rúre podával s medom a mletým korením.
ZDROJ:mycharm.ru