Neustále počúvame o pozitívnych výhodách vlákniny. Ale, že môžu spôsobiť aj problémy, o tom každý mlčí

Neustále počujeme o pozitívnych výhodách vlákniny, ale napriek všetkým týmto výhodám príliš veľa vlákniny môže spôsobiť niekoľko zdravotných problémov. Niektoré sú ľahké a nepríjemné vedľajšie účinky, zatiaľ čo iné môžu viesť k vážnejším zdravotným problémom. Prečítajte si nižšie a zistite, čo sa môže stať, keď budete jesť príliš veľa vlákniny.

(Vláknina je prirodzená látka, ktorá sa nachádza v ovocí, zelenine a zrnách, je dôležitou súčasťou zdravého trávenia, vláknina pridáva do vašej stravy väčšiu hmotnosť, čím sa budete cítiť plnšie skôr a dlhšie, napomôže tráveniu a zabráni zápche.)

Príliš veľa vlákien je nezdravé

Kŕče

Ku kŕčom dochádza, pretože telo nemôže správne rozložiť vlákno. Ak sa spotrebuje príliš veľa vlákniny, trávenie potravín môže byť momentálne spomalené alebo dokonca zastavené. To môže viesť k črevným kŕčom a nepohodliu.

Hnačka

Ak zvyšujete prívod vlákniny príliš náhle, potom vaše telo nebude mať dostatok času na úpravu. Jednou z najväčších výhod vlákniny je to, že zvyšuje rýchlosť, ktorou sa potraviny pohybujú po celom tráviacom trakte. Keď spotrebujete príliš veľa vlákniny, môžete túto rýchlosť zvýšiť príliš, čo môže viesť k hnačke.

Malabsorpcia

Podľa Colorado State University, viazanie vlákniny na iné potraviny, môže vlákno viazať na živiny a eliminovať tieto minerály a vitamíny bez toho, aby telo bolo schopné ich absorbovať. Keď budete jesť príliš veľa vlákniny, môže to zasahovať do toho, ako vaše črevo absorbuje určité minerály. Často konzumovanie vlákniny môže viesť k malabsorpcii vápnika, horčíka, železa a zinku. Napriek tomuto vedľajšiemu účinku je táto malabsorpcia typicky taká minimálna, že nespôsobuje veľké obavy.

Zápcha

Ak budete jesť príliš veľa vlákniny bez toho, aby ste pili dostatok vody, môžete mať zápchu. Tráviaci systém organizmu potrebuje tekutiny. Ak v systéme nemáte dostatok tekutín, vaše črevá nebudú schopné správne fungovať a môžete mať zápchu.

Črevné plyny

Keď budete v krátkom čase jesť príliš veľa vlákniny, môže sa u Vás vyskytnúť plynatosť, nadúvanie a črevné plyny. K tomu dochádza ako reakcia, ktorú prirodzené baktérie v tráviacom trakte majú na vlákninu. Aby ste sa vyhli tomuto vedľajšiemu účinku, jednoducho postupne zvyšujte príjem vláknin, aby sa prirodzené baktérie prispôsobili vlákninám.

Črevné blokády

Črevná upchávka by bola najhorším vedľajším účinkom, ktorý by ste mohli získať pri konzumácii príliš veľa vlákniny. K tomu dochádza vtedy, keď jednotlivec je príliš veľa vlákniny a nespotrebuje dostatok vody. Vláknina môže spôsobiť zablokovanie čriev a zabrániť tomu, aby sa ostatné potraviny dostali do konca. Črevné blokády môžu byť vážne zdravotné stavy a môžu vyžadovať operáciu.

Aby ste sa vyhli týmto vedľajším účinkom, jednoducho postupne zvyšujte príjem vlákniny počas niekoľkých týždňov. Pri zvyšovaní príjmu vlákniny nezabudnite zvýšiť prívod tekutín. Odporúča sa piť najmenej 8 pohárov vody denne.

zdroj:familylifegoals.com

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>