Má veľmi silnú citrónovú príchuť, kto nemá rád túto kyslú chuť, dajte len pol citróna. (Aj tak bude mať stále chuť citrónu.
Suroviny:
CITRÓNOVÝ KRÉM:
- 2 ks veľký citrón (kôra)
- 5 ks žĺtok
- 80 g kryštálový cukor
- 50 g maslo
- 1 dl citrónová šťava
- 1 štipka soli
KORPUS:
- 150 g maslové sušienky
- 60 g maslo
KRÉM:
- 400 g Mascarpone
- 2 ks citrón (kôra)
- 80 ml citrónová šťava
- 1 konzerva kondenzované mlieko
- 2 KL želatína v prášku
Postup:
- Najprv si pripravíme citrónový krém, ktorý nakoniec rozotrieme na povrch koláča. V miske nad vodným kúpeľom vyšľaháme žĺtky s citrónovou kôrou, cukrom a citrónovou šťavou. Potom postupne po malých kockách zašľahávame maslo. Nakoniec pridáme štipku soli a krém dáme do chladničky, aby stuhol.
- Na korpus zmiešame podrvené maslové sušienky s roztopeným maslom. Zmes, ktorá pripomína mokrý piesok, utlačíme na dno tortovej formy s priemerom 20 cm a vložíme do mrazničky na 15 minút.
- Medzitým si pripravíme krém. Mascarpone vyšľaháme do krémova a v nasledovnom poradí zašľaháveme zvyšné suroviny: citrónovú kôru, citrónovú šťavu a kondenzované mlieko. V sklenenej miske zmiešame lyžicu vody a želatínu, necháme 5 minút odstať a potom krátko (20 sekúnd) ohrejme v mikrovlnke, aby sa želatína úplne rozpustila. K želatínovej kaši primiešame niekoľko lyžíc krému a následne zašľaháme želatínový krém do pôvodného krému. Krém potom navrstvíme do formy na povrch korpusu a uložíme do chladničky cez noc (min. 12 hodín).
- Na druhý deň, ostrým nožom obrežeme koláč po celom obvode, uvoľníme obruč formy a na povrch v tenkej vrstve rozotrieme citrónový krém.
ZDROJ.nosalty.hu