Neodolateľný krémeš, ohúri vaše chuťové poháriky

Krémeš, v niektorých oblastiach tiež nazývaný napoleonka, sú dva kúsky lístkového cesta vrstvené pudingom – samostatne alebo s pridaním vrstvy šľahačky. Tiež som sa stretol s receptom, kde šľahačka bola sama medzi plátkami lístkového cesta. Vo všeobecnosti existuje veľa receptov a každý má svoju vlastnú cestu.
Môj je pripravený z hotových plátkov z listového cesta, rozprestretá vrstvou krémovej pudingovej hmoty a vrstvou šľahačky. Najčastejšie v krémoch je domáci vanilkový puding vyrobený z mlieka, žĺtkov, pšenice a zemiakovej múky, cukru a vanilky. Pre mňa bola vanilková aróma zmenená na krémovú príchuť nahradením zemiakovej múky hotovým pudingom. Niektorí z vás pravdepodobne zistia, že ide o znesvätenie, ale táto verzia nás najviac oslovila 😀 
Použitie hotového lístkového cesta robí z cesta veľmi ľahké a navyše skracuje čas prípravy. 
Cesto na smotanovú tortu je mega krémová a jemná, hoci kalorická. Je však ťažké odolať, pretože chutí fantasticky!

zloženie:

  • 2 plátky lístkového cesta
  • 3 šálky mlieka
  • 1/2 šálky cukru
  • 3 žĺtky
  • 2 polievkové lyžice pšeničnej múky
  • 4 lyžice smotany z pudingu
  • 120 g masla
  • 500 ml krému 30% alebo 36%
  • 2 polievkové lyžice práškového cukru + na posypanie vrchu
  • 1 op. kreman-fix (voliteľné) 

postup:

Rozvaľkáme lístkové pečivo a položíme ho na plech na pečenie. Každý kus na samostatnom tanieri. Prepichneme s vidličkou a pečieme jeden cesto ako prvý, potom druhý, v rúre predhriate na 200 stupňov po dobu asi 15 minút. Počas pečenia sa cesto napuchne, takže ho musíte z času na čas prepichnúť. 
 
Do nádoby nalejeme 2 poháre mlieka, pridáme cukor a varíme.
V miske premiešajte zvyšné mlieko so žĺtkami a pudingom a pšeničnou múkou. Zmiešajte tak, aby neboli žiadne hrudky. Potom nalejte výslednú zmes do vriaceho mlieka a nepretržite premiešajte na ohni, až kým nebude puding vytvorený. Nechajte vychladnúť.
 
Mäkké maslo nakrájame na kúsky, hodíme do misky a rozdrvíme mixér na načechranú hmotu. Potom pridajte vychladené pudingy po častiach a miešajte, až kým sa nezíska rovnomerný krém.
Hotový krém položený na lístkové pečivo, rovnomerne rozložený.
 
Šľahačku miešame mixérom spolu s práškovým cukrom a krémovou fixáciou na tuhú hmotu. Ak použijete krém, 36% krém nie je potrebný.
Šľahačku natrite na vrstvu pudingu a prikryte druhým kúskom lístkového cesta.
Do chladničky vložte asi na 2 hodiny. 
Pred podávaním posypte vrchom práškovým cukrom.
Uchovávajte v chladničke.
ZDROJ:kuchniamagdaleny.pl

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>