Vylievate vodu v ktorej ste varili vajcia, robíte veľkú chybu.
Vajcia sú už po stáročia typickou súčasťou klasickej anglické raňajky. Možno ste si až doteraz mysleli, že príprava vajec nie je žiadna veda, však možno to nie je až tak úplne pravda. Prípravou vajec, konkrétne tým, čo sa deje pri ich varení, sa totiž nedávno zaoberalo oddelenia lekárskeho výskumu na univerzite v anglickom Birminghame. Konkrétne sa rozhodli bližšie študovať chemické reakcie, ku ktorým pri varení vajec dochádza.
Z čoho sa skladá vaječná škrupina?
Všetci samozrejme už od detstva vieme, že každé vajce, má škrupinu, ktorá chráni obsah vnútri. Viete ale, z akých prvkov sa vaječná škrupina vlastne skladá? Najväčší podiel na zloženie škrupiny, viac ako deväťdesiat percent, má uhličitan vápenatý. Ten nájdeme napríklad aj v škrupinách mušlí alebo v kriede. Okrem neho však vaječná škrupina obsahuje ďalších neuveriteľných dvadsať sedem prvkov, napríklad fosfor, fluór, kremík, zinok, horčík, železo či meď. Pokiaľ vajcia varíme vo vode, mnoho z týchto prvkov sa do vody uvoľňuje vo forme iónov.
Cenná rada pre záhradkárov
Až doteraz sme len citovali už známe fakty. Vedci z univerzity v Birminghame ale teraz zistili, že ióny vápnika, ktoré sa do vody uvoľní, majú úplne jedinečnú schopnosť – môžu veľmi ľahko prenikať do akejkoľvek inej organickej bunky a následne z nej opäť von. Zároveň vyvolávajú v bunke ďalšie chemické reakcie sa syntézou živín. Voda, ktorá je týmito ióny nasýtená, je tak veľmi cenná a užitočná napríklad pre záhradkárov, pretože stimuluje a urýchľuje rast rastlín. Je ale vhodná aj na namáčanie najrôznejších semien, z ktorých potom rýchlejšie vyrastú silné a odolné rastlinky.
Ako vodu z vajec správne používať?
Po uvarení vajcia z vody okamžite vyberte a schlaďte v studenej vode, každá správna gazdinka vie, že škrupina potom pôjde oveľa lepšie odstrániť. Vodu zvyšnú po uvarení vajec tiež schlaďte, napríklad ponorením hrnce do väčšej nádoby so studenou vodou, a po vychladnutí prelejte do kanvičky, ktorú používate na zalievanie. Vodu po varení vajec ale nemusíte používať len na zalievanie, môžete s ňou rastliny čas od času aj postriekať. Rastliny totiž minerálne látky a predovšetkým vápnik veľmi potrebujú. Rastlinu, ktorá trpí nedostatkom vápnika, ľahko spoznáte zaschnutými konci listov a tiež hnedými škvrnami na nich. Ak túto vodu použijeme na sadeničky, budú odolnejšie voči rôznym škodcom. Ďalšou výhodou používania vody z vajec v záhradkárstve je skutočnosť, že táto voda pomáha udržiavať optimálnu kyslosť pôdy, teda v rozmedzí 5,5 až 6,5 pH, čo rastlinám všeobecne svedčí.
Niekoľko informácií o farbe škrupiny
Pri lúpanie vajec ste už asi všimli toho, že škrupina sama sa skladá z troch čiastkových častí, škrupiny, blany a kutikuly. Ak vám nedá spať otázka vzťahujúce sa k farbe škrupiny, prečo sú niektoré vajcia biele, niektoré hnedé a iná béžové, tak verte, že farbu škrupiny ovplyvňujú pigmenty, ktoré vznikajú v sliznici maternice konkrétnej sliepky.
ZDROJ:fithacker.ru