Ak už ste presýtený klasických francúzskych zemiakov, je tento recept práve pre vás! Francúzske zapečené zemiaky sa stali populárne hlavne z toho dôvodu, že ich príprava je lacná a zároveň zasýti celú rodinu. Všetkého sa ale raz môžeme prejesť.
Recept na zemiakový hrniec je pripravený z podobných ingrediencií ako francúzske zemiaky a tiež pochádza z Francúzska, jediný rozdiel je v chuťou – tá je mnohonásobne lepšie!
budeme potrebovať:
- 1 kg zemiakov
- 60 g masla
- 200 ml zeleninového vývaru
- 2 cibule
- 200 ml mlieka
- soľ, mleté čierne korenie
postup:
Najskôr si zemiaky nasekáme na tenké plátky – 2mm. Rovnakým spôsobom si nakrájame aj cibuľu.
Teraz si vytrieme pekáč maslom. Do pekáča dáme vrstvu zemiakov a na nej vrstvu cibule. Celý proces vrstvenie zemiakov a cibule niekoľkokrát opakujeme.
Po dosadení poslednej vrstvy zemiakov zalejeme zemiaky najskôr zeleninovým vývarom a potom premiešame horúcim mliekom. Tu je dôležité, aby zmes vývaru a mlieka dosiahla rovnakej výšky ako posledná vrstva zemiakov v pekáči. Na záver už len potrieme vrchnej vrstvu zemiakov maslom. Dokoreníme podľa chuti.
Pečieme zabalené vo fólii po dobu 40 minút na 200 stupňov. Potom dáme fóliu preč a pečieme ďalších 40 minút na 180 stupňov. Hotové zemiaky môžu byť podávané s cesnakom alebo maslovou omáčkou.
Ďalšou možnosťou je pridať k zemiakov navyše nastrúhaný syr alebo slaninky, vlastne čokoľvek, všetko záleží len na vašej predstavivosti.
Zdieľajte tento recept so svojimi priateľmi, určite ho tiež radi vyskúšajú namiesto klasickcýh francúzskych zemiakov!
ZDROJ:jensprav.ru