Torta „lesný mach“ premôže všetky recepty. Čerstvý špenát je zodpovedný za krásnu zelenú farbu.

Na prípravu cesta potrebujeme:
- 2 šálky múky
- polovica pohára hrubej múky
- 4 vajcia
- 1 neúplné pohár cukru
- 1 vanilkový cukor
- 200 ml oleja
- 2 lyžičky prášku do pečiva zmiešaný s lyžičkou sódy bikarbóny
- 250 g čerstvého špenátu, môžete použiť aj 350 g mrazený
- 2 lyžice citrónovej šťavy a strúhaná citrónová kôra
Suroviny na ľahký krém:
- 200 ml smotany na šľahanie 30%
- 250 g syra mascarpone
- 2 lyžice práškového cukru
- čajovú lyžičku vanilkového cukru
- lesné ovocie na ozdobu
Postup:
Špenát umyjeme a necháme odkvapkať v sitku a poriadne ho nasekáme. V miske zmiešame s polovicou oleja. Bielka vyšľaháme na tuhý sneh, postupne pridáme cukor, vanilkový cukor a nakoniec žĺtka. Do masy pridáme zvyšnú polovicu oleja, múku zmiešanú s práškom do pečiva, hrubú múku. Nakoniec vmiešame špenát. V ceste poprechádzame ostrým nožom, čím prerušíme vzduchové bubliny a tak nevzniknú počas pečenia diery v ceste.
Vylejeme na papierom vystlaný alebo maslom a múkou vysypaný plech. Pečieme na 180 C. (ak pečieme v tortovej forme tak cca hodinu, ak pečieme na obdĺžnikovom plechu, tak cca 40 min).
Z upečeného a vychladnutého korpusu zrežeme vrchnú časť (z tej si nadrobíme omrvinky na ozdobenie. Zvyšný korpus prerežeme na dva pláty. V prípade obdlžnikovej formy nezrezávame vrch, iba prerežeme na dva pláty.
Teraz si pripravíme krém. Vyšľaháme šľahačku ochutenú práškovým cukrom do tuha (možeme pridať Smetafix), primiešame Mascarpone. Do polovice krému (ktorú použijeme medzi korpus) môžete vmiešať akékoľvek ovocie. Zvyšnou polovicou plnky potrieme vrch a boky torty.
Na vrchnú časť torty, keď ju potrieme krémom, môžeme ozdobiť zvyšnými omrvinkami.
Dobrú chuť!
ZDROJ:kobieta.interia.pl