Punčáky sú naším favoritom v zákuskoch. Skúste tento recept a určite si ho zamilujete.
Suroviny:
- 4 vajcia
- 6 lyžíc vody
- 200g práškového cukru
- 200g polohrubej múky
- ½ prášku do pečiva (6g)
- 1 veľký pohár (700ml) redšieho džemu – jahodový, malinový, ríbezľový, môže byť aj marhuľový
- punčový sirup:
- 500ml malinový (alebo iný červený) sirup
- 100ml voda
- 100ml rum
- punčová aróma
- šťava z 1 citróna
- cukor podľa chuti
- poleva :
- 250g práškového cukru
- 1 lyžica vriacej vody
- 1 – 2 lyžice citronovej šťavy
- štipka červeného farbiva
Postup prípravy:
Žĺtky vyšlahám s cukrom, postupne pridávam vodu po lyžiciach, zašlahám múku s práškom do pečiva a nakoniec zľahka už len ručne! tuhý sneh z bielkov. Pečiem na plechu vyloženom papierom na pečenie asi 15 – 20 min. na 180°. (každá rúra pečie inak – riaďte sa svojou rúrou) Takto si upečiem 3 piškótové korpusy. Spodný korpus natriem hrubšou vrstvou džemu. Stredný korpus rozkrájam na 5 – 6cm pásy. Punčový sirup si nalejem na hlboký plech, jeden pás cesta krátko namočím do sirupu a položím na spodný korpus. Vedľa neho položím suchý nenamočený pás a vedľa znovu namočený v sirupe. Takto poskladám celý stredný plát. Zvyšným sirupom rovnomerne polejem len namočené pásy. Tie suché sa napijú sirupu od tých namočených a malo by vzniknúť mramorovanie. Natriem zvyšným džemom a dám tretí piškotový korpus. Navrch položím prázdny plech, zaťažím a nechám cez noc v chladničke. Na druhý deň natriem polevu. Krájam ostrým nožom.
Sirup: Do vriacej vody dám cukor, nechám krátko prevrieť, aby sa cukor rozpustil, odstavím a pridám sirup, rum, arómu, citronovú šťavu a nechám trochu povychladnúť. Ochutnám a dosladím. Každý sirup je iný – preto neuvádzam množstvo cukru.
Poleva: Preosiaty cukor vymiešam s vodou a citrónovou šťavou.