Pozývam vás na rýchlu a lacnú verziu perníka. Cesto je chutné, vlhké a mäkké ihneď po upečení. So slivkovým džemom a potiahnuté čokoládovou vrstvou sa topí v ústach. Zostane mäkký a vlhký aj tretí deň po pečení (pravdepodobne ešte dlhšie, ale nikdy sme ho nedokázali skontrolovať – vždy zmizne). Ak na poslednú chvíľu hľadáte vynikajúci koláč, potom ste správne – perník si môžete pripraviť dokonca aj vo sviatočný deň – bude pripravený ihneď po ochladení.
Prísady do perníka (plak 28 × 23 cm):
- 3 vajcia
- 200 g cukru (sklo)
- 300 g pšeničnej múky (2 šálky)
- 300 ml oleja (sklo)
- 300 ml smotany 18% (sklo)
- lyžičku jedlej sódy
- 2 čajové lyžičky kakaa
- lyžičku koreninového korenia (môžete urobiť viac, ak máte radi korenistejšiu vôňu)
- 150 g slivkového džemu
Okrem toho:
- asi 100 g slivkového džemu
- tyčinka z tmavej čokolády
- 200 ml 30% smotany
príprava:
Všetky zložky by mali mať izbovú teplotu. Preosejte múku cez sito a zmiešajte s sódou, kakaom a perníkovým korením. Vymiešajte vajcia s cukrom. Potom pridajte múku so všetkými suchými prísadami. Po chvíli nalejte olej, smotanu a džem. Zmiešame všetko na chvíľu. Nalejte cesto na plech na pečenie potiahnutý papierom na pečenie a vložte do predhriatej rúry na 170 ° C. Pečte asi 30 minút (až do tzv. Suchej tyčinky). Vyberte koláč z rúry a ochladte ho na teplotu miestnosti.
Vyberajte vychladený perník z plechu na pečenie a nakrájajte ho na dva rovnaké vrcholy. Namastite spodnú vrstvu perníka s marmeládou a prikryte druhou hornou časťou.
Smotana opatrne zmiešajte s čokoládou a dajte zohriať. Treba čas od času miešať, až kým nezačne vrieť. Nechajte polevu asi 5 minút mierne vychladnúť a nalejte na cesto. Rozložte rovnomerne po celej ploche. Čakáme asi pol hodiny, kým stuhne.
ZDROJ:e-przepisykulinarne.pl