Dnes vám chceme predstaviť recept na domáce, chutné pečivo, ktoré je veľmi jemná, mäkká, nie drobivé. Jedná sa o domáci chlebík. Je veľmi jednoduchý na prípravu a chuť nemožno porovnávať s kupovaným chlebom.
zloženie:
- 500 g múky
- 1 lyžička cukru
- 1 lyžica soli
- 260 až 270 ml vody (má byť vlažná)
- 1 vrecko kvasníc (7 g)
- 40 g masla
- 1 vajce alebo 1 až 2 lyžice mlieka, na chlieb
príprava:
Umiestnite preosiatu múku do misy a pridajte cukor, soľ a kvasnice. Zmiešajte suché prísady. Nalejte do prísad vlažnú vodu a pomiešajte ju, potom do nej vložte maslo a pomocou robota spracujte cesto. Približne 15 minút. Môžete dokonca miesiť chlieb ručne, bude to trvať trochu dlhšie, ale to bude tiež v poriadku.
Vytvorte výsledné cesto v predĺženom tvare (z tohto kusa cesta sa získa 1 kus chleba). Umiestnite na plech papier na pečenie a položte naň chlieb.
Zakryte čistým uterákom a nechajte ho postáť cca. 50 minút. Keď vykysne, porežte chlieb ostrým nožom ako na obrázku a potom potrite rozmiešaným vajcom alebo mliekom. Chlieb vložte do predhriatej rúry a pečte na 180 stupňov po dobu 40 až 45 minút. Dobrú chuť!
ZDROJ:bidista.com