Nadýchané oškvarkové pagáče ako od babičky. Pripravte si jedinečné domáce pečivo, ktorému sa jednoducho nedá odolať!
Potrebujeme:
- 1 kg polohrubej múky
- 250 g masla alebo Palmarínu
- 1 žĺtok
- 400 ml vlažného mlieka
- 1 vajce
- 5 lyžičiek soli
- 1 kocku čerstvého droždia
- 1 ČL cukru
- 450 g oškvarkov – mletých
- 3 lyžice masti
Na potretie:
- vajcia
Na pracovnú dosku alebo do misky nasypeme múku. Uprostred urobíme jamku do ktorej nasypeme cukor, rozdrví droždie a zalejeme teplým mliekom.
Keď vyjde kvások, vmiešame do múky a pridáme aj 1 lyžicu masti, zmäknuté maslo, celé vajcia, soľ, zvyšné mlieko. Miešame, kým sa cesto neprestane lepiť na ruky.
Cesto poprášime múkou a preložíme do misky. Prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť.
Mleté oškvarky zmiešame so zvyšnou masťou – ak sú málo slané dochutíme soľou.
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme na tenký plát a potrieme 1/3 oškvarkové zmesi. Následne cesto preložíme – spodný a vrchný okraj smerom do stredu a pravý a ľavý okraj smerom do stredu. Obrátime a necháme 10 minút odpočívať. Tento postup ešte dvakrát zopakujeme.
Potom, ako necháme cesto poslednýkrát odpočívať, rozvaľkáme ho na hrúbku približne 1 – 1,5 cm az cesta vykrajujeme jednotlivé pagáčiky – môžeme použiť pohár alebo vykrajovač. Na vrch pagáčiky môžeme otlačiť mriežku na pretláčanie zemiakov, aby sme získali pekný mrežovaním vzor.
Pagáčiky preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a kým sa rúra rozohreje, necháme ich na plechu ešte podkysnúť (15-20 minút). Pečieme pri teplote 200 stupňov, kým pagáčiky nie sú na povrchu zlatistohnedé.
Necháme chvíľku vychladnúť a podávame ešte teplé.
ZDROJ:bidista.com