Nadýchané a najlepšie domáce oškvarkové pagáče, nedá sa im odolať

Nadýchané oškvarkové pagáče ako od babičky. Pripravte si jedinečné domáce pečivo, ktorému sa jednoducho nedá odolať!

Potrebujeme:

  • 1 kg polohrubej múky
  • 250 g masla alebo Palmarínu
  • 1 žĺtok
  • 400 ml vlažného mlieka
  • 1 vajce
  • 5 lyžičiek soli
  • 1 kocku čerstvého droždia
  • 1 ČL cukru
  • 450 g oškvarkov – mletých
  • 3 lyžice masti

Na potretie:

  • vajcia
Postup:

Na pracovnú dosku alebo do misky nasypeme múku. Uprostred urobíme jamku do ktorej nasypeme cukor, rozdrví droždie a zalejeme teplým mliekom.
Keď vyjde kvások, vmiešame do múky a pridáme aj 1 lyžicu masti, zmäknuté maslo, celé vajcia, soľ, zvyšné mlieko. Miešame, kým sa cesto neprestane lepiť na ruky.
Cesto poprášime múkou a preložíme do misky. Prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť.
Mleté oškvarky zmiešame so zvyšnou masťou – ak sú málo slané dochutíme soľou.
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme na tenký plát a potrieme 1/3 oškvarkové zmesi. Následne cesto preložíme – spodný a vrchný okraj smerom do stredu a pravý a ľavý okraj smerom do stredu. Obrátime a necháme 10 minút odpočívať. Tento postup ešte dvakrát zopakujeme.
Potom, ako necháme cesto poslednýkrát odpočívať, rozvaľkáme ho na hrúbku približne 1 – 1,5 cm az cesta vykrajujeme jednotlivé pagáčiky – môžeme použiť pohár alebo vykrajovač. Na vrch pagáčiky môžeme otlačiť mriežku na pretláčanie zemiakov, aby sme získali pekný mrežovaním vzor.
Pagáčiky preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a kým sa rúra rozohreje, necháme ich na plechu ešte podkysnúť (15-20 minút). Pečieme pri teplote 200 stupňov, kým pagáčiky nie sú na povrchu zlatistohnedé.
Necháme chvíľku vychladnúť a podávame ešte teplé.

ZDROJ:bidista.com

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>