Datle sú skvelé zimné jedlá, ktoré prichádzajú zaťažené živinami, ako je železo a antioxidanty. Ale sú tiež vysoko kalórické, v porovnaní s iným sušeným ovocím, a zvyčajne sa neodporúčajú konzumovať príliš veľa naraz. Diabetici, viac často ako ne, sú odporúčaní, aby sa im vyhli. Je na tom niečo pravda? Podľa doktorky Mukta Vasisthy, tvrdí, každý z vás môže jesť ďatle! Nie jednu, ale aspoň dve až tri, v závislosti od toho, ako je vaša hladina cukru v krvi veľká. Ale čo Diabetici? Dôvodom, prečo sa od diabetikov požaduje, aby sa vyhýbali vysokokalorickým potravinám je to preto, lebo tieto môžu znižovať hladinu cukru v krvi. Hladiny cukru v krvi sú regulované v ľudskom tele inzulínom, hormónom, ktorý sa Diabetikom produkuje zle. Pri absencii dostatočného množstva inzulínu sa glukóza v tele nevyužíva a hladiny rovnakého množia v krvnom obehu diabetikov.
Aké sú datle?
Phoenix Dactyliferous, obyčajne nazývané, pochádza z rodiny kvitnúcich rastlín rodiny paliem. Ovocie sa pestuje na palmových listoch v klastroch pod listami palmy. Tieto stromy sú ľahko nájdené na Blízkom východe, kde datle boli základom pre stáročia. Je zložité zberať ich a zabezpečiť hojnú úrody.
Obsah živín:
Živiny prítomné v dátlách sú ľahko stráviteľné. Každá dlaň pozostáva z vlákniny, železa, draslíka, vitamínu B, B6, A a K, tanínov, medi, horčíka, mangánu, niacínu, kyseliny pantoténovej a riboflavínu. Všetci pomáhajú pri zlepšovaní metabolizmu vášho tela.
Diétne vlákno: pomáha znižovať krvný tlak a zápal. Tiež spotreba nerozpustných vlákien pomáha znižovať riziko diabetu 2. typu.
Železo: Železo pomáha vytvárať zdravé červené krvinky ktoré sú zodpovedné za prenášanie kyslíka vo vašich žilách.
Draslík: Iba diabetici trpiaci určitým druhom ochorenia obličiek musia byť opatrní počas konzumácie draslíka, pretože vysoké hladiny týchto látok vedú k poruche ich obličiek. Čo sa týka iných diabetikov, nemusíte sa o to obávať.
Vitamín B1: Keď ide o diabetikov, tiamín, to je Vitamín B1 chráni vás pred poškodením nervov, ktoré môžete čeliť kvôli cukrovke.
Vitamín B6: Tento vitamín vám pomáha mať zdravý nervový systém a je užitočný pri liečbe diabetickej neoropatie.
Vitamín A: Vitamín A vám pomáha udržať si zrak bojom proti diabetickej retinopatii, čo je stav, ktorý vedie k strate zraku pre ľudí trpiacich cukrovkou.
Vitamín K: Aktivuje bielkoviny a vápnik, ktorý pomáha pri zrážaní krvi.
Horčík: pomáha znižovať vaše šance na získanie cukrovky typu 2, pretože keď človek trpí cukrovkou, stráca horčík kvôli zvýšeným hladinám cukru v krvi.
Mangán: Pomáha regulovať hladinu cukru v krvi vášho tela.
Vitamín B5: Tiež známy ako kyselina pantoténová, znižuje riziko neurologických problémov a pocit pálenia v nohách, obe sú bežné v prípadoch s diabetes.
Vitamín B2: Je známe, že riboflavín alebo vitamín B2 zlepšujú metabolizmus vášho tela a podporujú celkové zdravie nervovéhosystému.
Datle sú úžasné, pretože sú bohaté na vlákninu a toľko ďalších živín. Vychutnajte si výhody a jedzte lyžicu nakrájaných datlí denne!
ZDROJ:food.ndtv.com/