Americký gastro-blogger David Leite, víťaz ceny James Beard Award, nám ponúka špeciálny recept na majonézu bez vajec.
Je to majonéza vyrobená z mlieka s prísadami ako olej, citrónová šťava, korenie, cesnak a soľ. Je to veľmi chutná majonéza a dobrý doplnok k pečenému, šalátom, sendvičom a polevám.
Na zmiešanie kvalitnej majonézy potrebujeme mixér. Olej pridávajte postupne, až kým nedosiahne požadovanú konzistenciu.
Mlieko majonéza bez vajec
Zloženie: (220 g pre majonézu)
- 80 ml studeného mlieka
- 180 ml oleja
- ¾ lyžica citrónovej šťavy
- 1 strúčik cesnaku
- 1/3 lyžice mletého bieleho korenia
- soľ
Návrh na prípravu:
V mixéri zmiešajte mlieko s citrónovou šťavou, korením a cesnakom. Zmes sa mieša pri maximálnej rýchlosti približne 30 minút. 30 sekúnd. Potom pomaly pridajte olej, najskôr po kvapkách, potom v tenkej tryske, až kým sa nedosiahne požadovaná konzistencia. Nakoniec ju osolíme a uložíme v chladničke až týždeň.
Variácie receptúry majonézy bez mlieka vyrobeného z mlieka!
K pripravenej majonéze pridáme nasekaný koriander a trochu strúhaného zázvoru, na oplátku nepridávame cesnak, na konci iba nakrájanú zelenú cibuľu.
S ančovičkami
Pridajte k mlieku a iným prísadám okrem soli 6 kusov sardelového oleja a majonézu pripravte podľa vyššie uvedeného receptu.
S kari
Do mlieka a ďalších prísad pridávame 2 lyžičky kari.
Paradajky
Pridajte do mlieka jednu a pol lyžice paradajkového pretlaku a potom pridajte ďalšie prísady. Nakoniec pridajte 1 lyžicu nasekaných sušených paradajok.
ZDROJ:kobieceinspiracie.pl