Cigánska pečienka! Jednoduchý recept, ktorý zasýti každého člena rodiny.
Taký jednoduchý a vynikajúci variant Cigánskej si môžete doma pripraviť bez menšej námahy. Jednoducho ju dajte piecť aj s zemiakmi v pekáči. Túto Cigánsku si zamiluje každý gurmán.
Čo budete potrebovať:
- 1,5k g bravčového mäsa
- 60 ml svetlého piva
- 100 ml slnečnicového oleja
- gyros korenie
- 1 PL medu
- 2 kg zemiakov nakrájaných na plátky
- korenie a soľ podľa chuti
- 2 cibule – môže byť 1 červená a 1 biela
- 100 g slaniny
- 4-5 strúčikov cesnaku
- 200 g kyslej smotany
- soľ, chilli, korenie, petržlenovú vňať podľa chuti
Postup:
Mäso si naporcujeme a naložíme v marináde z gyros korenia, medu, oleja a piva ešte deň pred pečením, aby sa spojili chute. Pekáč si potrieme tenkou vrstvou oleja alebo masla, a naukladáme naň polovicu zemiakov nakrájaných na plátky. Na plechu je osolíme, okoreníme.
Na to naukladáme polovicu množstvo cibule nakrájané na kolieska. Slaninu si nakrájame na menšie kocky a rozsypeme ju medzi zemiaky a cibuľu.
Na záver pridáme marinované mäso.
Celý postup vrstvenia opakujeme ešte raz.
Pekáč zakryjeme alobalom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov na cca 50-60 minút.
Medzitým si pripravíme smotanovú omáčku. Kyslú smotanu zmiešame s prelisovaným cesnakom a pridáme ľubovoľné korenia.
Pred koncom pečenia vyberieme pekáč z rúry a odstránime alobal. Na vrch vylejeme smotanovou omáčku a bez alobalu dáme opäť do rúry pri rovnakej teplote kým smotana nezačne hnednúť.
Prajeme dobrú chuť!
ZDROJ:bidista.com