V chladných mesiacoch jablkové koláče ľahko prispievajú k rodinnej atmosfére, pretože to, čo by mohlo byť lepšie ako množstvo chutných sladkých jabĺk nastrúhaných medzi dvoma cestami.
Pozrime sa na ingrediencie!
Pre cesto:
- 250 ml oleja
- 250 ml minerálnej vody
- 1 vrece práškového pečiva
- 100 g cukru
- Múka 750 až 800 g
- 2 malé lyžičky vanilkovej arómy (voliteľné)
- soľ štipky
Na plnenie:
- 800 g jablka
- 1 – 2 lyžice krupice
- ½ čajovej lyžičky mletej škorice
- práškový cukor na dekoráciu (voliteľné)
príprava:
Na výrobu cesta pridajte olej s cukrom, potom minerálnu vodu a pomaly po dávkach múku a nakoniec prášok do pečiva. Cesto dobre premiešajte, prikryte handrou a nechajte 20 minút v pokoji. Po dokončení rozdeľte cesto na dve.
Na náplň nastrúhajte jablká na veľkých okách, posypte škoricou a môžete pridať cukor. Dobre premiešajte.
Roztiahnite cesto a vložte ho do masteného plechu posypaného múkou na pečenie, potrite trochou oleja vrch cesta a potom naň nalejte jablkovú náplň a druhé cesto. Koláč sa pečie pri 180 ° C za 35-40 minút.
Pri servírovaní posypte práškovým cukrom.
ZDROJ.twice.hu