Ak vaše deti pohltilo croissantovo šialenstvo a budete im chcieť upiecť domáce, tu máte vyskúšaný recept. Nie je to vôbec zložité, len trochu časovo náročné. Ale stojí za to!)
Suroviny:
-
1 a 1/2 hrnčeka mlieka (vlažného, max 40 ° C)
-
1/4 hrnčeka cukru
-
14 g sušeného droždia
-
3 a 3/4 hrnčeka 440 g hladkej múky plus na dosku
-
lyžice morskej soli
-
340 g masla
-
1 rozmiešané vajce na potretie
Postup:
Pripravíme si ingrediencie na cesto. Do väčšej misy preosejeme múku pridáme cukor, soľ, maslo nakrájané na menšie kúsky. Do vlažneho mlieka dáme trocha cukru (asi 1/2 ČL), rozdrobíme droždie a pripravíme kvások.
Kvások dáme do misky k múke. Rukou vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste zakryté asi 90 minút. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovné dosku. Cesto rozvaľkáme na tenko a na vrch nastrúhame maslo. Cesto poskladáme dovnútra. Opäť boky cesta preložíme do stredu, akoby sme skladali lístkové cesto.
Zložené cesto rozvaľkáme. Cesto takto aspoň tri razy skladáme a rozvaľkáme. Vložíme do chladničky. Následne vyberieme z chladničky a rozdelíme na dve časti. Jednu polovicu dáme opäť do chladničky, druhú rozvaľkáme na obdĺžnik 40×20 cm. Nakrájame na trojuholníky. Tvoríme akoby rožky širšou stranou dovnútra.
Plech vyložíme papierom na pečenie, croissanty potrieme rozšľahaným vajíčkom. Rúru predhrejeme na 190 °C a pečieme 25-30 minút do zlatista.
ZDROJ:dompelenpomyslow.pl