Či už túžite po nových chutiach na sendvičoch, zelenine, zemiakoch alebo mäse, určite by ste mali siahnuť po ochutené masle. Práve obyčajné maslo s prídavkom bylín, korenín ba dokonca aj zeleniny, môže byť dokonale uskladnené v mrazničke či chladničke.
Jeho príprava je veľmi jednoduchá. Stačí nechať zmäknúť maslo pri izbovej teplote a primiešať prísady podľa chuti. Zmes pokladajte lyžičkou na potravinársku fóliu do tvaru salámy a následne ju vložte stuhnúť do chladničky na pár hodín. Ak by ste si nevedeli rady pri výbere surovín, tu Vám prinášame 5 tipov na ochutené maslo.
S talianskymi bylinkami a cesnakom
Čo budeme potrebovať:
- 200 g zmäknutého masla
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 vetvičky čerstvého rozmarínu
- 5-6 vetvičiek čerstvého tymiánu
- soľ a korenie podľa chuti
postup:
Roztlačený cesnak a čerstvo nasekané bylinky zmiešame so zmäknutým maslom. Dochutíme podľa chuti, zmes vložíme do potravinárskej fólie a vytvarujeme na „salámu“. Pred podávaním necháme stuhnúť v chlade.
S bazalkou a sušenými paradajkami
Čo budeme potrebovať:
- 200 g zmäknutého masla
- 1 strúčik cesnaku
- 1 hrsť sušených paradajok v oleji
- 3-4 lístky čerstvej bazalky
- soľ, korenie podľa chuti
postup:
Roztlačený cesnak a nasekané paradajky a bazalku zmiešame s maslom a dochutíme.
S koriandrom a limetkou
Čo budeme potrebovať:
- 200 g zmäknutého masla
- 1 strúčik cesnaku
- 5-6 vetvičiek čerstvého koriandra
- 1/2 PL limetkovej šťavy
- 1 PL nastrúhanej limetkovej kôry
- soľ a korenie podľa chuti
postup:
Nasekaný koriander a cesnak pridáme do masla. Zalejeme limetkovou šťavou, pridáme kôru a vytvarujeme „salámu“.
S horčicou, zázvorom a medom
Čo budeme potrebovať:
- 200 g zmäknutého masla
- 2 PL dijonskej horčice
- 1,5 PL medu
- 1/2 PL strúhaného zázvoru
postup:
Všetky ingrediencie zmiešame na hladkú zmes.
Sladké maslo s citrónom
Čo budeme potrebovať:
- 200 g zmäknutého masla
- 1 citrón
- 1-2 PL medu
postup:
Citrón vložte na minútu do vriacej vody a rozmixujte ho. Následne pridajte všetky ingrediencie a vložte do uzatvárateľnej nádoby. Skladujte v chladničke. Toto maslo je ideálny na pečenie alebo na sladké pečivo.
ZDROJ.bidista.com