Makový koláč s týmto fantastickým krémom je skvelý! Kto má rád makové koláče a krémové sladkosti, rozhodne to vyskúšajte, pretože je jednoducho úžasný!
Zložky pre normálny plech na pečenie
Cesto:
- 350 g múky
- 1 prášok na pečenie
- 7 dkg cukru
- 2 vaječné žĺtky
- strúhaná pomarančová kôra / môže byť tiež citrón /
- 12,5 dkg masla
- trochu kyslej smotany
Na plnku:
- 20 dkg mletý mak
- dve vajcia
- z cesta ostanú 2 bielka, tie idú do plnky
- 10 dkg masla
- 10 dkg cukru
- 1 prášok na pečenie
- 2 lyžice múky
- 1,5 dl mlieka
- strúhaná pomarančová kôra
- citrónová kôra
Pre krém:
- 180 až 200 g bielej čokolády
- 2 dl krém / chutí málo cukru, nedal som /
- 1 oranžová výtok
- 10 dkg masla
- 1 želatína fixovaná
- na vrchol čokoláda alebo mak
- džem akýkoľvek
príprava:
Zmiešajte prášok do pečiva a cukor v múke a maslo. Pridajte vaječné žĺtka a kyslú smotanu, poriadne premiešajte a nechajte odpočívať v chladničke, až kým nebude pripravený mak. Medzitým sa rúra ohrieva na 200 stupňov.
Začneme robiť plnku. Vaječné biele a celé vajcia sa zmiešajú s cukrom do peny. Spracovávame roztavené, ale nie horúce maslo zmiešajte s makom, múkou a práškom do pečiva. Pokropí sa s mliekom a pridáme pomarančovú kôru.
Odstráňte cesto z chladničky a rozdeľte ho na dva bochníky. Do plechu na pergamen položíme jeden kus cesta a my ho potrieme s džemom. Zakryte makovou zmesou a zakryte druhým cestom. Urobíme dierky vidlicami smerom dole. Vložte ho do rúry a pečieme 30 minút.
Keď je hotovo, ochladíme ho.
Pripravujeme bielu čokoládu.
Zohreje čokoládu a miešajte, kým sa neroztopí. Ochlaďte na izbovú teplotu a dobre premiešajte. Dáme ju na chvíľu do chladničky, aby sme ju ochladili. Posypte pomarančovou šťavou a zamiešajte pri vysokých otáčkach. Pokiaľ sa pridá tekutina, pridá sa tiež želatínová fixácia. Nalejte na studený koláč, vzory môžete spraviť vidličkou a zdobíme čokoládovou. Nechajte stuhnúť v chladničke.
ZDROJ:bidista.com