Zákusok pre tých ktorý majú radi jemné, osviežujúce zákusky, nepresladené a rozplývajúce sa na jazýčku. Dá sa robiť s akýmkoľvek ovocím. Ale jahôdky sú najlepšie.
Suroviny:
- 3 poháre hladkej múky
- 1 pohár práškového cukru
- 250 g masla (alebo Hery)
- 2 PL kyslej smotany
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 2 vanilkové cukry
- 2 PL kakaa(ak chceme svetlé cesto, miesto kakaa pridáme postrúhanú citrónovú kôru)
- 1 PL prášku do pečiva
- 1 pohár = 250ml
Plnka:
- 1l mlieka
- 4 jahodové pudingy, ale môžete aj čokoládový
- 6 PL kryštálového cukru
- 3 jahodové kompóty (okolo 400g)
- trochu jahodového džemu na potretie cesta
Postup:
Z múky, masla, kakaa, práškového cukru, vajca a žĺtka, kyslej smotany a prášku do pečiva spracujeme cesto. Zabalíme do fólie a odložíme do chladničky zachladiť aspoň 1/2 hodiny. Cesto vyberieme z chladničky, rozdelíme na polovicu.
Jednu polovicu cesta rozvaľkáme a vložíme do vymasteného, a múkou vysypaného, plechu (30 x 40 cm) alebo do okrúhlej formy, to záleží na nás. Potrieme džemom a uložíme umyté a odkvapkané jahody. V studenom mlieku rozmiešame pudingové prášky a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Pred dovarením pridáme cukor, zamiešame a necháme krátko zovrieť. Puding po uvarení (ešte teplý) nalejeme opatrne na jahody. Rozvaľkáme druhu polovicu cesta a položíme na puding. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Pečieme asi 30 – 35 minút. Po vychladnutí pokrájame a poprášime práškovým cukrom.
Hotovo, dezert je pripravený na konzumáciu.
ZDROJ:bidista.com