Každý z nás si cení vlastnosti a výživnú hodnotu karfiolu. Patrí k rastlinám s najsilnejším protirakovinovým potenciálom, čo potvrdzuje vedecký výskum. Jeho listy sú však tiež veľmi cenné.
Skontrolujte, ako ich môžete použiť!
Karfiol sa odporúča pre ľudí, ktorí chudnú, zápasia s vredmi, inými chorobami tráviaceho ústrojenstva. Napriek tomu je karfiol ťažko stráviteľný a má vlastnosti vytvárajúce plyn , ktoré môžeme zmäkčiť tým, že ho pridáme kôprom, rascu alebo cesnak. Má nízky obsah kalórií a nízky glykemický index , takže ho môže jesť prakticky každý v neobmedzenom množstve. Tento vynikajúci doplnok k večeri nám poskytne vitamíny C, A, E, K a B, ako aj vápnik, zinok, draslík a železo.
Listy karfiolu majú pre naše zdravie nemenej priaznivé vlastnosti. Napriek tomu, bohužiaľ, najčastejšie skončia v koši. Je to veľká chyba, pretože ak sú listy karfiolu pekné, sú vhodné na jedenie.
Existuje niekoľko spôsobov, ako ich poskytnúť
- Polievka – listy karfiolu je možné pridať do akejkoľvek polievky, ale najlepšie je zvýrazniť chuť karfiolu, húb, brokolice, fazuľovej a zeleninovej polievky
- Na husto – jemne nasekaných listoch sa môžeme škrtiť a husto variť ako mladé kapusta.
- Na sendviče – jemné a chrumkavé listy sú veľmi príjemnou náhradou šalátu.
skladovanie:
Ak ich správne skladujeme, karfiol a jeho listy zostanú dlho čerstvé. Mali by sme ho uchovávať na tmavom a chladnom mieste, takže chladnička bude tou najlepšou voľbou. Aby sa predišlo hromadeniu vlhkosti a rýchlemu zhoršeniu, stonka by sa mala prevrátiť.
Niekoľko tipov na prípravu karfiolu a jeho listov:
- Nezabudnite dôkladne umyť pod tečúcou vodou
- Karfiol a jeho listy nemajú radi dlhé varenie, stačí 4 minúty
- Počas varenia hrniec nezakrývajte
Dôležité!
Karfiol mení farbu v závislosti od misky, v ktorej ju pripravujeme. V hliníkovej nádobe zožltne.
ZDROJ:kobieceinspiracie.pl