Listy karfiolu nevyhadzujte! Pozrite sa, čo s nimi môžete robiť

Každý z nás si cení vlastnosti a výživnú hodnotu karfiolu. Patrí k rastlinám s najsilnejším protirakovinovým potenciálom, čo potvrdzuje vedecký výskum. Jeho listy sú však tiež veľmi cenné.

Skontrolujte, ako ich môžete použiť!

Karfiol sa odporúča pre ľudí, ktorí chudnú, zápasia s vredmi, inými chorobami tráviaceho ústrojenstva. Napriek tomu je karfiol ťažko stráviteľný a má vlastnosti vytvárajúce plyn , ktoré môžeme zmäkčiť tým, že ho pridáme kôprom, rascu alebo cesnak. Má nízky obsah kalórií a nízky glykemický index , takže ho môže jesť prakticky každý v neobmedzenom množstve. Tento vynikajúci doplnok k večeri nám poskytne vitamíny C, A, E, K a B, ako aj vápnik, zinok, draslík a železo.

Listy karfiolu majú pre naše zdravie nemenej priaznivé vlastnosti. Napriek tomu, bohužiaľ, najčastejšie skončia v koši. Je to veľká chyba, pretože ak sú listy karfiolu pekné, sú vhodné na jedenie.

Existuje niekoľko spôsobov, ako ich poskytnúť

  • Polievka – listy karfiolu je možné pridať do akejkoľvek polievky, ale najlepšie je zvýrazniť chuť karfiolu, húb, brokolice, fazuľovej a zeleninovej polievky
  • Na husto – jemne nasekaných listoch sa môžeme škrtiť a husto variť ako mladé kapusta.
  • Na sendviče – jemné a chrumkavé listy sú veľmi príjemnou náhradou šalátu.

skladovanie:

Ak ich správne skladujeme, karfiol a jeho listy zostanú dlho čerstvé. Mali by sme ho uchovávať na tmavom a chladnom mieste, takže chladnička bude tou najlepšou voľbou. Aby sa predišlo hromadeniu vlhkosti a rýchlemu zhoršeniu, stonka by sa mala prevrátiť.

Niekoľko tipov na prípravu karfiolu a jeho listov:

  • Nezabudnite dôkladne umyť pod tečúcou vodou
  • Karfiol a jeho listy nemajú radi dlhé varenie, stačí 4 minúty
  • Počas varenia hrniec nezakrývajte

Dôležité!

Karfiol mení farbu v závislosti od misky, v ktorej ju pripravujeme. V hliníkovej nádobe zožltne.

ZDROJ:kobieceinspiracie.pl

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>