Legendárny jablkový koláč, ktorý poznáte možno všetci a nikdy nesklame žiadneho maškrtníka

Jablká sú najtypickejším ovocím, ktoré rastie v našich končinách. Hoci supermarkety sú plné exotických lákadiel, nemali by sme na jablká zanevrieť. Dajte im šancu a upečte si tento skvelý jablkový koláč, ktorý rozvonia váš domov.

Ingrediencie:

cesto:

  • 500 g polohrubá múka
  • 100 g práškový cukor
  • 250 g maslo
  • 2 ks vajcia
  • 2 – 3 lyžice bieleho vína (alebo mlieko)
  • 1 prášok do pečiva

Jablková náplň :

  • 1 kg očistených a nastrúhaných jabĺk
  • 1 vanilkový puding
  • 100 g cukru
  • štipka škorice

postup:

V miske rukami zmiešame všetky suroviny na cesto. Ak by sa cesto nechcelo spojiť, pridajte ešte trochu vína. Hotové cesto dajte na chvíľku do chladničky, stačí kým pripravíme jablkovú plnku.

Plnka: jablká očistíme a nastrúhame na strúhadle, šťavu nechávame. Nastrúhané jablká zmiešame s pudingovým práškom, cukrom a štipkou škorice.

Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na dve rovnaké časti. Jednu polovicu cesta rozvaľkáme na veľkosť plechu (25 x 35 cm) a pomocou valčeka prenesieme na vymastený plech tak, aby cesto bolo po okrajoch plechu trochu zdvihnuté hore. Na cesto naložíme jablkovú plnku a opakom lyžice alebo stierkou uhladíme.

Vyvaľkáme druhé cesto, pomocou valčeka prenesieme a položíme na jablká. Prečnievajúce cesto na krajoch ukrojíme. Vrch koláča popicháme vidličkou a upečieme.

Pečte na 180 ° C. Po 30 minútach kontrolujte rúru. Pečte dozlatista. Koláč nechajte úplne vychladnúť a potom ho nakrájajte. Na záver ho môžete pospať práškovým cukrom.

ZDROJ:jensprav.ru

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>