Jablká sú najtypickejším ovocím, ktoré rastie v našich končinách. Hoci supermarkety sú plné exotických lákadiel, nemali by sme na jablká zanevrieť. Dajte im šancu a upečte si tento skvelý jablkový koláč, ktorý rozvonia váš domov.
Ingrediencie:
cesto:
- 500 g polohrubá múka
- 100 g práškový cukor
- 250 g maslo
- 2 ks vajcia
- 2 – 3 lyžice bieleho vína (alebo mlieko)
- 1 prášok do pečiva
Jablková náplň :
- 1 kg očistených a nastrúhaných jabĺk
- 1 vanilkový puding
- 100 g cukru
- štipka škorice
postup:
V miske rukami zmiešame všetky suroviny na cesto. Ak by sa cesto nechcelo spojiť, pridajte ešte trochu vína. Hotové cesto dajte na chvíľku do chladničky, stačí kým pripravíme jablkovú plnku.
Plnka: jablká očistíme a nastrúhame na strúhadle, šťavu nechávame. Nastrúhané jablká zmiešame s pudingovým práškom, cukrom a štipkou škorice.
Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na dve rovnaké časti. Jednu polovicu cesta rozvaľkáme na veľkosť plechu (25 x 35 cm) a pomocou valčeka prenesieme na vymastený plech tak, aby cesto bolo po okrajoch plechu trochu zdvihnuté hore. Na cesto naložíme jablkovú plnku a opakom lyžice alebo stierkou uhladíme.
Vyvaľkáme druhé cesto, pomocou valčeka prenesieme a položíme na jablká. Prečnievajúce cesto na krajoch ukrojíme. Vrch koláča popicháme vidličkou a upečieme.
Pečte na 180 ° C. Po 30 minútach kontrolujte rúru. Pečte dozlatista. Koláč nechajte úplne vychladnúť a potom ho nakrájajte. Na záver ho môžete pospať práškovým cukrom.
ZDROJ:jensprav.ru