SONY DSC
Prísady:
Cesto:
- 115 g masla
- 50 g cukru múčka
- 140 g hladkej múky
- 1/4 lyžičky soli
- 1/2 lyžičky vanilkového extraktu (prípadne časť cukru nahraďte vanilkovým cukrom)
Plnka:
- 80 g celého citróna (jeden menší) – bio, chemicky neošetrený
- 200 g cukru múčka
- 45 ml vylisované citrónovej šťavy (asi 1 veľký citrón, ten už bio byť nemusí)
- 3 veľké vajcia
- 4 lyžičky kukuričného škrobu
- 1/4 lyžičky soli
- 45 g rozpusteného masla.
Postup:
Formu s veľkosťou 25×25 cm vyložíme papierom na pečenie.
Rúru zahrejeme na 180 ° C (teplovzduch na 160 ° C).
V mise vymiešame maslo s cukrom a potom pridáme soľ, múku a vanilkový extrakt a vypracujeme hladké cesto, ktoré pomocou rúk rozprestrieme do formy. Vložíme do rozohriatej rúry a pečieme 20 minút do tmavo zlatej farby. Než sa korpus upečie, pripravíme si plnku.
Citrón si rozkrojíme napoly, zbavíme ho kôstok, rozkrájame i s kôrou na menšie kusy a spoločne s cukrom a citrónovou šťavou vložíme do mixéra. Zapneme na najvyššie otáčky a mixujeme, kým sa nevytvorí homogénna hmota. Potom pridáme vajce, škrob, soľ a rozpustené (ale nie horúce) maslo a niekoľkých pulzy všetko dokonale premiešame.
Upečený korpus vyberieme z rúry a teplotu v nej znížime na 150 ° C (teplovzduch na 140 ° C).
Náplň nalejeme na teplý korpus, vrátime do rúry a pečieme ďalších 20 minút. Múčnik je upečený, ak sa náplň nehýbe.
Necháme úplne vychladnúť. Potom vytiahneme z formy, narezať na štvorčeky, posypeme práškovým cukrom a podávame.
Rezy vydrží 3 dni v chladničke.
ZDROJ:ketkes.com