cesto:
- 200 g hladká múka
- 80 g strúhaný kokos
- 80 g práškový cukor
- 1 ks vanilkový cukor
- 150 g maslo zmäknuté
- 1 ks vajcia
- papier na pečenie
Plnka:
- 500 g jablká olúpané, nastrúhané
- 2 lyžice vanilkový puding
- cukor krupica podľa chuti
- 3 lyžice strúhaný kokos
Postup prípravy:
Do misy nasypeme múku, kokos (plnšie lyžicu kokosu si dáme bokom) a cukry, všetko premiešame, pridáme zmäknuté maslo s vajíčkom a vypracujeme tvárne cesto, ktoré necháme v chlade aspoň hodinku odležať. Ak je potrebné, môžeme pridať máličko mlieka alebo naopak múky, záleží to na kvalite múky a hrubosti (jemnosti) použitého strúhaného kokosu.
Olúpané, očistené jablká, najlepšie kyslejšie, nastrúhame na hrubom strúhadle a zmiešame s kokosom, vanilkovým pudingom a cukrom podľa chuti.
Odležané cesto opäť prepracujeme. Rozdelíme na dva diely. Jeden (o niečo väčší) rozvaľkáme a adáme na plech vystlaný papierom na pečenie papiera.
Na plát cesta dáme jablčnú náplň, ktorú zakryjeme plátom zo zvyšného cesta, ktoré vyvaľkáme do veľkosti formy, kedy pri váľanie do plátu zapracujeme kokos, ktorý sme si dali bokom a to tak, že cesto ktoré rozvaľkáme, posypeme kokosom, ktorý vaľkaním do cesta vtlačíme .
Pečieme v predhriatej rúre na 170 stupňov cca 25 – 30 minút do ružova.
Po vychladnutí pokrájame môžeme posypať curkrom.
Koláč je po upečení krehký a trochu tvrdší. Do druhého dňa a zvlhne.
ZDROJ.ketkes.com