Suroviny:
- korpus:
- 140 g čokoládových sušienok DERBY
- 60 g drvených mandlí
- 60 g rozpusteného masla
- 3 lyžice mlieka
- 1 lyžica javorového sirupu alebo medu
- 200 g Mascarpone
- 200 g Ricotty
- 150 g syra Buko
- 4 lyžice kyslej smotany
- 80 g cukor krupica
- 3 vajcia
- 200 g bielej čokolády
- maliny
- môžeme poliať aj želeé na vrch, ktoré si pripravíme podľa vlastného spôsobu, akým sme zvyknutý
Plnka:
Na dozdobenie:
Postup:
- Korpus: Sušienky s mandľami rozmixujeme (ja použila mandle mleté a sušienky v sáčku ubil paličkou :)), pridáme maslo a mlieko a zmiešame do konzistencie mrveničky. Ak by sa drobila, pridáme ešte trochu mlieka, nakoniec zapracujeme sirup. Dno tortovej formy vyložíme papierom na pečenie, okraje vymastíme maslom a sušienkovou zmes rovnomerne vmačkáme po celej ploche formy (môžeme rozprestrieť aj do strán – cca 1 cm vysoko). Dáme piecť na 20 minút do vyhriatej rúry na cca 180 stupňov. Korpus po upečení necháme vychladnúť.
- Plnka: V mise si rozotrieme cukor s mascarpone, ricottou, Bukem a kyslou smotanou a pridáme vajce, ktoré poriadne rozmiešame do zmesi.
- Vo vodnom kúpeli, alebo v mikrovlnnej rúre si rozpustíme bielu čokoládu a vmiešame do zmesi. Ak rozpúšťame v mikrovlnke, odporúčam strážiť a rozpúšťať postupne, aby nezhrudkavela. Na vychladnutý korpus nalejeme zmes, uhladíme a dáme piecť do rúry, vyhriatu na 160 stupňov, cca 45 – 50 minút. Rúru sa snažíme počas pečenia neotvárať 🙂 Cheesecake by mal byť po vytiahnutí z rúry na krajoch pevný, ale v stredu ešte stále rôsolovitý (nie tekutý !!!), po miernom zatrasení s formou by sa stred mal ešte mierne kmitať. Ak sa zdá byť stred ešte moc tekutý, vrátime do rúry a chvíľu ešte pečieme. Správne by sa mal cheesecake piecť vo vodnom kúpeli, ale bohužiaľ aj po obalení tortovej formy alobalom sa môže stať, že voda do formy zatečie a tortu zničí, preto pečiem tak, že torta dám na mriežku a tesne pod ňou dám hlboký plech s vriacou vodou .
- Po upečení necháme vychladnúť. Maliny necháme rozmraziť. Maliny som nechala ešte trochu studené!
- Poukladáme ich na plnku mierne vychladnutú. Ak chceme, podľa návodu pripravíme želé a ešte vriacej zmesou zalejeme maliny, dôkladne premiešame a pomaly vlejeme na cheesecake. Tým, že maliny boli ešte studené, mierne ochladili želé, ktoré začalo rýchlo tuhnúť, teda sa šťava nestihla do náplne vsiaknuť a nerozliala sa do strán po obvode tortovej formy.
- Celý tortu dáme najlepšie cez noc vychladiť do chladničky (ale u nás stačili aj 2 hodinky: D), pred podávaním nožom opatrne oddelíme od bokov formy, odstránime papier na pečenie (ja si ho na kraji natrhne a pomaly ho stredom torty roztrhávám, nehrozí potom, že sa cheesecake zlomí).
A potom už môžeme len ochutnať 🙂
ZDROJ:patigotuje.kobieceinspiracje.pl