Každý, kto tento zákusok dá len raz do úst, okamžite si bude pýtať recept. Je tak chutný a mäkký.
zloženie:
- 240 g múky
- 240 g kryštalického cukru
- 60 g masla
- 2 dl vody
- 4 lyžice kakaového prášku
- 1 dl oleja
- 1 dl zakysanej smotany
- 1/2 čajovej lyžičky sódy
- 2 vajcia
- 1 čajová lyžička vanilkovej príchute
povlak:
- 60 g masla
- 6 lyžíc mlieka
- 300 g práškového cukru
- 1 čajová lyžička vanilkovej príchute
- Karamelová zmes alebo trochu roztaveného karamelu
dekorácia:
- 300 g kokosu
- 200 g karamelu
- 90 g čokolády (jemne nakrájaná)
- 1 lyžička oleja alebo margarínu
Príprava piškóty:
- Pred prípravou dajte na plech papier na pečenie a posypte kokosom.
- Pečte takto pripravený kokos v rúre na 175 stupňov po dobu 10 až 15 minút, trochu miešajte každých 2-5 minút, aby sa rovnomerne zmes nespálila. Potom kokos je dobrý, ak je zlatohnedý.
- Múku a cukor premiešajte vo veľkej mise. Dáme stranou.
- V strednej nádobe kombinujte maslo, vodu, kakao a olej. Priveďte do varu. Zmes primiešajte do misky s múkou a dôkladne premiešajte.
- Pridajte kyslú smotanu, vajcia a vanilku (v tomto poradí) a po každej zmesi dôkladne premiešajte cesto.
- Obložte plech papierom na pečenie. Nalejte hmotu do plechu na pečenie 45 cm x 30 cm a pečte na 200 stupňov po dobu 20 minút.
Priprava náteru:
- Zmiešajte maslo a mlieko v strednej miske a varte. Zmiešajte s karamelovou zmesou (alebo roztavený karamel), práškovým cukrom a vanilkovou príchuťou a jemne ho premiešajte.
- Po upečený koláč, odstrániť z rúry a popichajte s vidličkou. Potom posype jemne kokosom.
- Karamel a smotana sa umiestnia do mikrovlnky na 30 sekúnd a rozmieša do hladka. Dajte ju na hornú časť koláča.
- V inom kontajneri sa čokoláda a olej zohrejú. Po dobu 30 sekúnd vložte do mikrovlnky roztopiť. Dajte ju na vrchnú vrstvu karamelu. Posypeme zostávajúcim kokosom. Môžete polevou z karamelu a polevou z čokolády robiť rôzne tvary.
- Pred rezaním koláča nechajte karamel a čokoládu trocha stuhnúť.
Mňam!
ZDROJ:ketkes.com