Uvariť karamel patrí k základným cukrárskym zručnostiam. Ľahko sa to naučíte aj vy. Pripravíte z neho sladké dobroty, ktorým dodáfantastickú chuť a krásne zlatistú farbu. Ako na to?
Karamel s maslom
Ide o rovnaký postup prípravy karamelu s tým rozdielom, že skaramelizovať necháme aj maslo. Karamel tak získava na chuti a hustote. Vznikne nám tak ideálna sladká pochúťka na zmrzlinu či pečené ovocie. Ak ste ešte neskúsili pečené jablká poliate karamelom, potom ste prišli o veľa.
Postup:
- 1 šálku cukru vysypeme do hrnca.
- 1/2 šálky vody prilejeme do cukru.
- Cukor s vodou varíme dovtedy, kým sa cukor neroztopí.
- Následne pridáme malú tehličku masla.
- Varíme aspoň 4 minúty, kým karamel nezačne peniť.
- Karamel s maslom je hotový!
Karamel s vodou
Najrýchlejší a najjednoduchší spôsob, ako pripraviť karamel, je, že v malej sklenenej miske zmiešame 4 PL vody a 150 g kryštálového cukru.
Postup:
Je dôležité, aby sa všetok cukor navlhčil, nemusí však byť rozpustený.
Misku dáme do mikrovlnnej rúry a na vysokom výkone (850 wattov) ohrievame 4 až 5 minút.
Potom misku opatrne vyberieme a zmes necháme vychladnúť.
Takto pripravený karamel môžeme dochutiť napríklad rumom alebo trochou smotany na šľahanie.
ZDROJ:dompelenpomyslow.pl