Domáce pečivo z kysnutého cesta a lahodného krému. Nadýchané cesto jemné ako pavučinka a fantastická náplň.
Kysnuté rožteky s vanilkovým krémom
- 600 g hladkej múky
- 550 ml mlieka
- 7 g sušeného droždia
- 220 g kryštálového cukru
- 100 g zmäknutého masla
- ½ lyžičky soli
- 1 vajce
- 3 žĺtky
- 1 bal. vanilkového cukru
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžičku strúhanej citrónovej kôry
- 30 g škrobu
Na posypanie: práškový cukor
Postup:
250 ml mlieka zahrejeme, pridáme 100 g cukru, droždie a počkáme, kým sa urobí kvások.
Kvások zmiešame s múkou, 50 g zmäknutého masla, soľou a vajíčkom. Vypracujeme cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme na teple odpočívať 1 – 1½ hodiny.

V miske zmiešame 300 ml mlieka, 120 g cukru, škrob, citrónovú kôru a 2 žĺtky. Dobre premiešame a na miernom plameni a za stáleho miešania privedieme do varu. Krátko povaríme, odstavíme a necháme vychladnúť. Pridáme zvyšné zmäknuté maslo, vanilkový cukor, citrónovú šťavu a premiešame.

Vykysnuté cesto rozdelíme na 15-20 kusov a tieto rozvaľkáme do tvaru podlhovastej placky s hrúbkou 1 cm. 3 cm od okraja cesta navrstvíme 1 lyžicu náplne a prikryjeme ju cestom. Na druhej polovici cesta bez náplne urobíme zárezy ostrým nožom a preložíme cez náplň prikrytú cestom.


Takto prirpavené rožteky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 20-30 minút podkysnúť. Potom potrieme žĺtkom a plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme dozlatista pri teplote 180 stupňov.

Upečené rožky posypeme práškovým cukrom.
ZDROJ:sovkusom.ru