Jemné a mäkké ako vatička: Kysnuté rožteky s vanilkovým krémom

Domáce pečivo z kysnutého cesta a lahodného krému. Nadýchané cesto jemné ako pavučinka a fantastická náplň.

Kysnuté rožteky s vanilkovým krémom

 potrebujeme:
  • 600 g hladkej múky
  • 550 ml mlieka
  • 7 g sušeného droždia
  • 220 g kryštálového cukru
  • 100 g zmäknutého masla
  • ½ lyžičky soli
  • 1 vajce
  • 3 žĺtky
  • 1 bal. vanilkového cukru
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 lyžičku strúhanej citrónovej kôry
  • 30 g škrobu
    Na posypanie: práškový cukor

Postup:

250 ml mlieka zahrejeme, pridáme 100 g cukru, droždie a počkáme, kým sa urobí kvások.

Kvások zmiešame s múkou, 50 g zmäknutého masla, soľou a vajíčkom. Vypracujeme cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme na teple odpočívať 1 – 1½ hodiny.

V miske zmiešame 300 ml mlieka, 120 g cukru, škrob, citrónovú kôru a 2 žĺtky. Dobre premiešame a na miernom plameni a za stáleho miešania privedieme do varu. Krátko povaríme, odstavíme a necháme vychladnúť. Pridáme zvyšné zmäknuté maslo, vanilkový cukor, citrónovú šťavu a premiešame.

Vykysnuté cesto rozdelíme na 15-20 kusov a tieto rozvaľkáme do tvaru podlhovastej placky s hrúbkou 1 cm. 3 cm od okraja cesta navrstvíme 1 lyžicu náplne a prikryjeme ju cestom. Na druhej polovici cesta bez náplne urobíme zárezy ostrým nožom a preložíme cez náplň prikrytú cestom.

Takto prirpavené rožteky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 20-30 minút podkysnúť. Potom potrieme žĺtkom a plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme dozlatista pri teplote 180 stupňov.

Upečené rožky posypeme práškovým cukrom.

ZDROJ:sovkusom.ru

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>