Jednoduchý domáci voňavý bochník

Iba domáci bochník môže tak nádherne voniať a chrumkať. Áno, v supermarketoch si môžete kúpiť najneobvyklejšie chlebové výrobky, ale nemajú hlavnú ingredienciu – lásku.

Koniec koncov, vďaka tejto zložke, domáce pečivo je neuveriteľne chutné. Pečenie chlebu podľa tohoto receptu  sa zmení na aromatické, chutné, jemné drobivé a chrumkavé zároveň …

Pripomína  bochníky z nášho detstva! Ideálny pokrm k hlavným jedlám a ako základ pre chutné sendviče. Takže je načase urobiť si doma v rúre domáci bochník .

Domáci bochník

Potrebujeme:

  • 250 g múky
  • 6 g sušeného droždia
  • 4 g soli
  • 30 g masla alebo margarínu
  • 100 ml mlieka
  • 50 ml vody

Na natretie povrchu:

  • 1 vaječný žĺtok
  • 5 g mlieka

Postup:

 Zmiešajte všetky suché prísady v miske, pridajte maslo, mlieko a vodu.
  1. Cesto premiešajte. Hotové cesto sa položí do misy, ľahko sa natrie rastlinným olejom, zakryje sa  a odloží na teplé miesto po dobu 30 minút.
  2. Po 30 minútach vyberte a premieste cesto. Opäť zakryte misku a dajte na teplé miesto na ďalšiu hodinu.
  3. Z cesta začnite tvoriť bochník. Pracovný povrch je posypaný múkou, cesto sa vyvaľká na hrúbkou približne 0,5 cm.
  4. Cesto zrolujeme, nie na tesno, ale zároveň dostatočne pevné, aby v hotovom chlebe neboli prázdne miesta! V tomto prípade je dôležité po každom zavinutí cesta pevne utiahnuť okraj cesta prstami a pripevniť ho k ostatnej vrstve cesta.
  5. Na konci okraje zavinte pod cesto. Týmto spôsobom sa bochník položí na plech. Zakryte utierkou a opäť nechajte 30 minút.
  6. S ostrým nožom urobte na povrchu bochníka charakteristické rezy šikmo. Povrch namažte vaječným žĺtokom zmiešaným s mliekom.
  7. Predhrievajte rúru na 200 stupňov. Bochník položte do predhriatej rúry na 30 minút.
  8. Hotový bochník položte na mriežku a nechajte vychladnúť. Bon appetit!
  9. Koniec koncov, čerstvý a chutný domáci chlieb na stole je radosťou a komfortom v každom dome.

ZDROJj: takprosto cc

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>