Jednoduchý citrónovo makový bochník s polevou

Citrónový koláč s makom  je jednoduchý koláč k čaju alebo káve. Príprava je záležitosťou mletia ingrediencií pomocou mixéra – nie je nič ťažké. Potrebujeme si pamätať, aby sme vopred z chladničky odstránili maslo a vajcia. Sladká a kyslá poleva ide perfektne s tým, ale chrumkavý koláč je taký chutný, že nemusí čakať na polevu – pre mňa boli prvé kusy ešte horúce vynikajúce.

Suroviny:

  • 1 a ½ šálky múky
  • 1 a 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 1 kocka mäkkého masla (200 g)
  • 4 veľké vajcia (pri izbovej teplote alebo naliate teplou vodou)
  • ½ šálky modrého maku (suché)
  • 1 šálka cukru
  • 2 polievkové lyžice strúhanej citrónovej kôry
  • 2-3 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • ½ lyžičky soli
  • poleva: neúplné poháre práškového cukru, 2 – 3 polievkové lyžice citrónovej šťavy

Postup:

Mäkké maslo rozmiešame s pohárom cukru. Pridáme jedno vajce, ďalšie pridáme až potom, čo sa predchádzajúce úplne skombinuje s maslovou hmotou – vždy sa zmieša. Nakoniec pridajte kôru s citróna a vylisovanej šťavy. Miešame a pridávame suché prísady – múka, prášok a soľ. Dôkladne premiešajte a skombinujte. Nakoniec pridajte mak a miešajte naposledy. Podlhovastú formu namažte maslom a posypte strúhankou alebo múkou. Vylejeme cesto a vyrovnáme ho. Vložte do predhriatej rúry a pečte asi 50 minút pri 170 ° C (alebo 160 ° C s horúcim vzduchom), pokiaľ možno v tzv. suchá palica.

Na vychladnutý koláč môžete vyliať citrónovú polevu.

ZDROJ:www.poezja-smaku.pl

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>