Jednoduché medové rožteky s čokoládou, krásnou vôňou vám pripomenú detstvo

Je to veľmi chutný jednoduchý recept, ktorý vám možno kedysi pekávali vaše babičky či mamy. Môžete si ho upraviť podľa vlastných predstáv, fantázii sa medze nekladú. Rožteky sú z jemného medového cesta s končeky namočenými v čokoláde, ktoré môžete pokojne namočiť následne aj do kokosu, vyzerajú neodolateľne.


Čo budeme potrebovať:

  • 50 g kryštálového alebo trstinového cukru
  • 3 lyžice vody
  • 1/4 lyžičky kardamónu (korenie)
  • 50 g zmäknutého masla
  • 1/4 lyžičky sódy
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 100 g horkej čokolády
  • 100 g medu
  • 2 klinčeky (korenie)
  • 3 žĺtky
  • štipka soli
  • 250 g hladkej múky
  • 5 ml koňaku (nie je nutné) 

    Postup:

    Vo vhodnej nádobe si na miernom ohni priveďte do varu vodu s cukrom. Akonáhle sa cukor rozpustí, hrniec odložíme nabok a necháme zmes vychladnúť, z čoho nám vznikne cukrový sirup. Vmiešame med, klinček a kardamon. Celú zmes necháme odstáť a nakoniec vyberieme klinčeky i kardamon. Do žĺtok vmiešame maslo a sirup a poriadne premiešame.

    V inej nádobe si medzitým zmiešame múku, soľ a sódu bikarbónu, následne primiešame žĺtkovú zmes a vypracujeme cesto, ktoré bude tuhé, takže sa nezľaknite. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie alebo alobalu a necháme odstáť približne hodinku na teplom mieste.

    Cesto si vyformujte do tvaru valca, z ktorého budeme odkrajujeme tenké kolieska. Z nich budeme tvarovať už samotné rožteky. Sformované rožteky ukladáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme v predhriatej rúre na 170 ° C asi 15 – 20 minút.

    A potom vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu, ktorú môžete, ak chcete, dochutiť koňakom. Do čokolády namáčame končeky rožtekov, môžeme teda namočiť prípadne aj do kokosu, necháme odkvapkať a stuhnúť.

    Dobrú chuť!

ZDROJ:povar.ru

 

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>