Je to veľmi chutný jednoduchý recept, ktorý vám možno kedysi pekávali vaše babičky či mamy. Môžete si ho upraviť podľa vlastných predstáv, fantázii sa medze nekladú. Rožteky sú z jemného medového cesta s končeky namočenými v čokoláde, ktoré môžete pokojne namočiť následne aj do kokosu, vyzerajú neodolateľne.

Čo budeme potrebovať:
- 50 g kryštálového alebo trstinového cukru
- 3 lyžice vody
- 1/4 lyžičky kardamónu (korenie)
- 50 g zmäknutého masla
- 1/4 lyžičky sódy
- 1 lyžička mletej škorice
- 100 g horkej čokolády
- 100 g medu
- 2 klinčeky (korenie)
- 3 žĺtky
- štipka soli
- 250 g hladkej múky
- 5 ml koňaku (nie je nutné)
Postup:
Vo vhodnej nádobe si na miernom ohni priveďte do varu vodu s cukrom. Akonáhle sa cukor rozpustí, hrniec odložíme nabok a necháme zmes vychladnúť, z čoho nám vznikne cukrový sirup. Vmiešame med, klinček a kardamon. Celú zmes necháme odstáť a nakoniec vyberieme klinčeky i kardamon. Do žĺtok vmiešame maslo a sirup a poriadne premiešame.
V inej nádobe si medzitým zmiešame múku, soľ a sódu bikarbónu, následne primiešame žĺtkovú zmes a vypracujeme cesto, ktoré bude tuhé, takže sa nezľaknite. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie alebo alobalu a necháme odstáť približne hodinku na teplom mieste.Cesto si vyformujte do tvaru valca, z ktorého budeme odkrajujeme tenké kolieska. Z nich budeme tvarovať už samotné rožteky. Sformované rožteky ukladáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme v predhriatej rúre na 170 ° C asi 15 – 20 minút.
A potom vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu, ktorú môžete, ak chcete, dochutiť koňakom. Do čokolády namáčame končeky rožtekov, môžeme teda namočiť prípadne aj do kokosu, necháme odkvapkať a stuhnúť.Dobrú chuť!
ZDROJ:povar.ru