zloženie:
- Maslo (alebo margarín) – 120-125 g
- Vaječný žĺtok (surový) – 2 ks
- Múka – 1 pohár
- Voda (na veľa cesta)
- Soľ (štipka)
- Jablko – 1 kg
- Medu – 2 lyžice l
- Škorica – 1/2 lyžičky
Príprava:
Pre cesto na doske preosejte múku, pridajte štipku soli, dajte na ňu maslo alebo margarín a začnite krájať na drobky.
Žĺtka rozprestierame na drobky, začneme miesiť cesto, pridáme trochu vody a spojíme ho do jednej hmoty
Hotové cesto by nemalo byť rovnomerné a v celku, aby sa nemrvilo. Cesto zabalte do fólie a vložte do chladničky na 30 minút – 1 hodinu.
Na plnenie:
Jablká nelúpame, nakrájame na 4-6 dielov a posypeme citrónovou šťavou, aby nestmavli.
Na panvicu, v ktorej bude koláč upečený, dajte 2 polievkové lyžice medu, dajte ho prevariť (mala by silne bubliniť) a pridajte mletú škoricu, dobre premiešajte
Teraz rozprestierame jablká blízko seba na med a všetko necháme na miernom ohni, kým nevysypeme cesto. Nezakrývajte vekom.
Cesto rýchlo rozvaľkajte, aby náplň nebola spálená, ale karamelizovaná. Cesto zavesíme na valček, zakrývame jablká priamo na panvici, ohýbame okraje a pichneme vidličkou (je to potrebné!).
Dáme do rúry predhriatej na 180 stupňov a pečieme až do varenia, asi 30 minút.
Keď je cesto pripravené, koláč vyberte z rúry, zakryte ho tanierom a otočte.
Bon chuť!
ZDROJ:womenshour.ru