Mrkva, ktorá je veľmi užitočná a bohatá na beta karotén, to vie každý. Obyčajná mrkva skrýva veľa tajomstiev.
Dnes ponúkame nezvyčajný dezert vyrobený z mrkvy.
Lahodný mrkvový koláč
Ingrediencie:
- 260 g mrkvy
- 160 g trstinového cukru
- Lyžica pomarančovej kôry
- Šťava z jedného citróna
- 150 g hladnej celozrnnej múky
- 150 g zmäknutého masla
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 150 g mletých vlašských orechov
- Lyžička škorice
- Lyžička zázvoru
- 3 väčšie vajcia
- 1 mascarpone cca 500g
- Lyžica práškového cukru
- Kávová lyžička vanilkovej esencie
Postup:
- Najprv si vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom a pridáme žĺtka, citrónovú šťavu, pomarančovú kôru.
- Zvlášť si zmiešame múku s práškom do pečiva, zázvorom a škoricou a pridáme k prvej zmesi.
- Dosypeme mleté orechy a nastrúhanú mrkvu. Zľahka primiešame vyšľahané bielka. Nalejeme do formy s priemerom 24 cm.
- Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov (pečieme 45-50 minút).
- Po upečení necháme vychladnúť . Medzitým si pripravíme krém, na ktorý vymiešame mascarpone s práškovým cukrom, vanilkovou esenciou a pridáme trochu pomarančovej kôry. Môžeme ešte dozdobiť posekanými vlašskými orechmi alebo mandľovými lupienkami.
ZDROJ:genius.ge