Toto je jednoduchý koláč z kyslej kapusty a je u nás najobľúbenejší. Výborný je v lete, pretože je mierne kyselkavý. Dá sa použiť aj ako príloha k mäsu napr. pri grilovačka namiesto chleba.
Suroviny:
- 300 g polohrubej múky
- 1 kocku droždia
- 1 malá lyžička mletý cukor
- 1 celé vajce
- 250 ml vlažnej vody a 300 g kyslej kapusty
- viac cesnaku (záleží od chuti), soľ, olej a na malé kocky pokrájanú slaninu

Postup:
1) Z droždia, trochy múky, cukru a 1 dcl vody urobíme kvások.
2) Keď už uteká z hrnčeka, pridáme ho do misy ku múke, prilejeme vajce rozmiešané v 1,5 dcl vody, trocha prisolíme a vypracujeme cesto.
3) Potom ku nemu primiešame pokrájanú kapustu – nemusíme ju žmýkať, spolu dobre zmiešame. Cesto nemá byť ani husté, ani moc riedke, preto podľa potreby dáme viac múky alebo vody.
4) Vylejeme ho na masťou vymastený plech, zarovnáme a prikryté necháme na teple kysnúť 45 minút. V hrnčeku zmiešame pretlačené cesnaky (aj 10 strúčikov), 3 PL olej, 1 PL vody a 1 KL soľ.
5) Rúru dáme vyhriať na 200 st.C a do nej vložíme plech s cestom. Predtým cesto posypeme slaninou – trocha ju zatlačíme do cesta.
6) Po 20 minútach vyberieme, celý koláč potrieme cesnakovou zmesou, rúru zvýšime na 220 stupňov a ešte dopečieme asi 10-15 minúť do zlatista.
ZDROJ:jensprav.ru