Vianoce sa blížia a to znamená, že naše chuťové bunky sa pomaly ale iste pripravujú na všetky možné dobroty. Aké by to boli Vianoce bez tradičných kávových zŕn? Výhodou tejto pochúťky je, že sa nemusí piecť, takže to zvládnete naozaj za pomerne krátku dobu. Vyskúšajte tento recept a budete vidieť, že sa stane vaším tradičným každoročným receptom.
- 280 gramov piškót
- 240 gramov masla
- 100 gramov práškového cukru
- 200 gramov mletých orechov
- 100 gramov nasekaných hrozienok
- škorica podľa chuti
- 8 PL rumu
- 8 lyžica kakaa
- čokoládová poleva: Vyskúšajte napríklad jeden z týchto postupov.
Piškóty si pomelieme alebo vložíme do mikroténového sáčku a podrvíme valčekom. K na prášok rozdrveným piškóty pridáme všetky ostatné ingrediencie takže: zmäknuté maslo, práškový cukor, mleté orechy, hrozienka, škoricu, rum a kakao. Vypracujeme si polotuhé cesto. Z cesta začneme tvarovať kávové zrná.
Ja to robím tak, že si v ruke vysułiť tvar také menšie placky a pomocou varešky urobím zárez. Kávové zrná naukladáme na plech a necháme ich trochu stuhnúť v chladničke ak je potreba.
Zatiaľ si vo vodnom kúpeli rozpustíme 100 gramov čokolády spolu s trochou masla alebo stuženého tuku. Následne obalíme kávové zrná v čokoláde a naukladáme na plech vyložený papierom na pečenie.