Potrebujeme:
- 800 g polohrubej múky
- 1 vajce
- 1 lyžičku soli
- 50 g čerstvého droždia
- 100 ml rastlinného oleja
- 300 g zemiakov
- 250 g zmäknutého masla
- 300 ml mlieka
- 1 lyžičku kryštálového cukru
- 1 vajce na potretie
Postup:
Droždie rozdrobíme do vlažného mlieka, pridáme cukor, 1 lyžicu múky a necháme vyjsť kvások.
Zemiaky uvaríme v šupke. Uvarené zemiaky ošúpeme a nastrúhame na strúhadle. Pridáme múku, soľ, olej, maslo, vajce a kvások. Vypracujeme jednotné hladké cesto
Cesto prikryjeme utierkou a odložíme na teplé miesto vykysnúť približne 1 hodinu.
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, rozvaľkáme, preložíme na polovicu a necháme 20 minút vykysnúť. Potom rozvaľkáme, preložíme znova na polovicu a opäť necháme 20 minút vykysnúť. Tento postupo zopakujeme ešte 1x.
Cesto potom opäť rozvaľkáme a vykrajujeme z neho jednotlivé pagáčiky, ktoré na vrchu zatlačíme mriežkou na pretláčanie zemiakov – aby sme získali mriežkovaný vzor na povrchu. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme vajíčkom a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov, kým povrch pagáčikov nie je zlatistý.
Prajeme vám dobrú chuť! 🙂