Fantastické domáce zemiakovo maslové pagáčiky, ktoré rozvoňajú celý dom lahodnou vôňou

Potrebujeme:

  • 800 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • 1 lyžičku soli
  • 50 g čerstvého droždia
  • 100 ml rastlinného oleja
  • 300 g zemiakov
  • 250 g zmäknutého masla
  • 300 ml mlieka
  • 1 lyžičku kryštálového cukru
  • 1 vajce na potretie

Postup:

Droždie rozdrobíme do vlažného mlieka, pridáme cukor, 1 lyžicu múky a necháme vyjsť kvások.

Zemiaky uvaríme v šupke. Uvarené zemiaky ošúpeme a nastrúhame na strúhadle. Pridáme múku, soľ, olej, maslo, vajce a kvások. Vypracujeme jednotné hladké cesto

Cesto prikryjeme utierkou a odložíme na teplé miesto vykysnúť približne 1 hodinu.

Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, rozvaľkáme, preložíme na polovicu a necháme 20 minút vykysnúť. Potom rozvaľkáme, preložíme znova na polovicu a opäť necháme 20 minút vykysnúť. Tento postupo zopakujeme ešte 1x.

Cesto potom opäť rozvaľkáme a vykrajujeme z neho jednotlivé pagáčiky, ktoré na vrchu zatlačíme mriežkou na pretláčanie zemiakov – aby sme získali mriežkovaný vzor na povrchu. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme vajíčkom a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov, kým povrch pagáčikov nie je zlatistý.

Prajeme vám dobrú chuť! 🙂


zdroj:nosalty.hu

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>