Sýrový korbáč je skvelé občerstvenie, ktoré si obľúbili aj dospelí a deti. V Arménsku sa tento syr nazýva čečenský. Chechel – slaný diétny syr , brat svätožún, ale má svoju vlastnú jemnú chuť.
Vzhľadom na to, že tvaroh je vyrobený z nízkotučného alebo nízkotučného mlieka, má obsah tuku 10%. Jedná sa teda o jeden z najnižších kalórií, ktorý dokonale vyhovuje tým, ktorí dodržiavajú rôzne diéty na zníženie telesnej hmotnosti.
Tento korbáč je zdroj kvalitných bielkovín. Aj v ňom je vápnik a fosfor, ktoré pomáhajú posilňovať kosti. Dnes vám povieme, ako urobiť tento syr doma.
Sýrový korbáč
ZLOŽKY
- 4 litre domáceho mlieka
- 8 litrov vody
- 1 lyžička kyseliny citrónovej
- 1 g syridla
- soľ na chuť
PRÍPRAVA
- Zahrejte mlieko vo vodnom kúpeli na 38 stupňov. Odporúča sa neustále miešať.
- Kyselinu citrónovú rozpustite malým množstvom mlieka, premiešajte so zvyškom mlieka.
- Zrieďte syridlo s trochou mlieka, premiešajte s ostatným mliekom.
- Dôkladne premiešajte mlieko s drevenou špachtľou.
- Odstráňte panvu zo syrovou hmoou na teplé miesto a nechajte ju na hodinu. Môžete ho zabaliť do prikrývky.
- Znova ohrievajte panvicu so syrovou hmotou na malom ohni, stačí 5 minút.
- Mäso syra nakrájajte na kocky a vypustite vodu. Nechajte ju stáť 30 minút. Zatiaľ čo sa syr ustáli, ohrievajte vodu v inej panvici na 75 stupňov.
- Preložte ohrievanú vodu do misy a premiestnite syr tam. Miešajte syr v miske s dvoma drevenými lopatkami nie dlhšie ako 15 minút.
- Potom si dajte gumové rukavice a pokračujte v miešaní syra rukami, ktorý pravidelne spúšťate do vody. Teplota vody by nemala klesnúť pod 75 stupňov. Ak je voda studená – pridajte horúcu.
- Postupne prechádzajte z miesenia na naťahovanie syra a tvarovanie nití. Ak majú pramene požadovaný tvar, dajte ich do pripravenej slanej vody pri izbovej teplote. Liter takej vody bude vyžadovať 200 g soli.
- Syr nechajte na deň v slanej vode. Potom ich stlačte a vytvorte korbáče z vlákien. Syry môžu byť konzumované v tejto forme a môžu sa zaudiť u domáceho udiara.
Vytváranie syra doma nebolo také ťažké. Hlavná vec a veľmi dôležité je používať len domáce mlieko. V obchode netreba strácať čas.
Hotový syr sa uchováva v chladničke až 60 dní. Deti ho milujú za neobvyklý vzhľad. Pre dospelých je to ideálne predjedlo pri pohári pivka, dekoráciu šalátov a sendvičov, a vrcholom je syrový tanier.
ZDROJ:takprosto.cc