Ak máte radi takéto kombinácie čokoládového koláča s tvarohom, ihneď vám poradím – urobte dvojitú porciu.
Inak budete musieť upiecť novú porciu 😉
Suroviny:
- 113g masla, nakrájaného na kúsky
- 115g čokolády na varenie, nahrubo nasekané
- 110g cukru krupica
- 1 lyžička vanilkového extraktu (Marks & Spencer)
- 2 veľká vajíčka
- 65g polohrubej múky
- 1/4 lyžičky soli
Krém:
- 227g smotanového syra, napr. Philadelphia
- 60g cukru krupica
- 1 lyžička extraktu z vanilky
- 1 veľké vajíčko
Postup:
1. Rúru predhrejeme na 160 ° C a pečenie mriežku umiestnime do spodnej časti rúry. Pripravíme si formu na pečenie, ideálne štvorcového tvaru (23 x 23 cm), ktorú vyložíme hliníkovou fóliou. Ideálne je alobal vytvarovať podľa vonkajšieho rozmeru formy tak, aby alobal ľahko presahoval cez okraj formy. Takto vytvarovanú fóliu vložíme dovnútra pekáča a okraje alobalu prehneme cez hrany formy a upevníme; brownie sa nám potom bude lepšie vyberať. Žiaruvzdornou misu umiestnime nad hrniec s vriacou vodou, vhodíme do nej čokoládu a maslo a za stáleho miešania rozpustíme. Po rozpustení odstránime z tepla, vmiešame cukor a vanilkový extrakt a metličkou rozšľaháme. Potom vmiešame silikónovou stierkou vajcia, jedno po druhom a poriadne premiešame. Prisypeme múku a soľ a miešame tak dlho, až je cesto hladké a odlepuje sa od strán misy. Odoberieme cca 1/3 šálky cesta,
2. Pomocou ručného mixéra ušľaháme v mise dohladka smotanový syr alebo tvaroh. Pridáme cukor, vanilkový extrakt, vajcia a vyšľaháme. Krém rovnomerne nanesieme na cesto, uhladíme a pomocou lyžice nanesieme zvyšnú časť čokoládového cesta. Zaplnenú formou párkrát pretiahneme špajdľou sem tam, aby vznikol mramorový efekt.
3. Pečieme v predhriatej rúre asi 25-30 minút, kým sa brownie nezačne odlepovať od formy. Upečený dezert vyberieme z rúry, položíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť. Po vychladnutí dáme brownie aspoň na 2 hodiny stuhnúť do chladničky. Potom môžeme brownie pomocou koncov fólie vyňať z formy a nakrájať ostrým nožom. Nôž je dobré po každom reze utrieť vlhkou handričkou, cesto sa potom na neho toľko nelepí. V chladničke vydrží brownies aj niekoľko dní.
ZDROJ:dompelenpomyslow.pl