Máte v obľube cuketu a už naozaj neviete, čo z nej vymyslieť? Skúste túto topinkovú pastu. Túto zmes môžete zavariť a dať si ju napríklad v zime, kedy určite príde na chuť. Je skvelá nielen k topinkám, ale aj do cestovín!
Potrebujeme:
Suroviny na 4 poháre po 200 ml:
- 2 kg cukety
- 4 veľké cibule
- 10 strúčikov cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja3 lyžičky soli
- 3 lyžice cukru
- 2 lyžice vínneho octu
- 5 lyžíc worcesterskej omáčky
- 2 lyžičky drveného chilli
- 700 ml paradajkového pretlaku alebo passat
- korenie
Postup:
Celkový čas prípravy: 120 min
1. Vo vyššom hrnci si rozohrejeme olej a dáme naň opekať na prúžky nakrájanú cibuľu. Až je do zlatista upečená, pridáme cesnak nakrájaný na plátky a ďalšiu minútku opekáme. Pridáme nahrubo nastrúhanú cuketu (bez semienok), osolíme a miešame ďalšie 4 minútky.
2. Jemne podusenú cuketu presunieme do pekáča, pridáme cukor, trochu korenia, chilli, ocot, worchestrovku, vmiešame paradajkový pretlak či Passatu a dáme piecť na 200 ° C na cca 40 minút. Priebežne počas pečenia premiešavame.
3. Zmesou plníme poháre a poriadne ich zavrieme viečkom. Ak chcete zmes konzumovať v najbližších niekoľkých dňoch, uchovávajte v chladničke. Pokiaľ chcete zmes uchovať na dlhšiu dobu, poháre sterilizujte, 15 minút na 85 ° C.