Drahý tvaroh už nekupujte, skúste si ho urobiť doma, je to jednoduché

Mliečne výrobky sú považované za najužitočnejšie pre ľudí. Nielenže naplnia črevá potrebnými bifidobaktériami, ale aj regulujú fungovanie tráviaceho systému dobre. Medzi najobľúbenejšie mliečne výrobky patrí kefír, jogurt a samozrejme tvaroh.

Tvaroh s citrónovou šťavou

Ako na to?

Liter mlieka necháme v hrnci kysnúť dva dni pri izbovej teplote, až sa vytvorí hustá zmes, ktorú pri malej teplote asi 60 °C zahrievame na sporáku. Počas tohto procesu sa začne oddeľovať srvátka, tekutina žltej farby, od pevnej časti. Keď sa hmota zrazí do kompaktnejšieho tvaru plávajúceho v strede, hrniec odstavíme. Vyzrážaný tvaroh i so srvátkou potom precedíme cez husté sitko alebo čisté plátno a necháme ešte asi 30 minút stekať. Takto získame asi 120 g tvarohu.

Dobrá rada

Ak chceme proces kysnutia urýchliť, do mlieka pridáme lyžicu citrónovej šťavy.

Poznámka:

Srvátku ako vedľajší produkt netreba vylievať. Srvátka je totiž plná vitamínov, bielkovín, laktózy  i kyseliny mliečnej a citrónovej a osvedčila sa aj pri redukčnej diéte.

ZDROJ:sovkusom.ru

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>