Surové kuracie mäso je zvyčajne ružové, ale na kuracích prsiach ste si možno všimli nejaké biele pruhy. Ak áno, pravdepodobne ste uvažovali, či sú tieto pruhy normálne. Štúdia z University of Bologna naznačuje, že tieto biele čiary by mohlo znamenať niečo oveľa vážnejšie, než si uvedomujeme.
My sa vždy zaujímame o to, čo by ste mali a nemali by jesť, ako aj robíme informované rozhodnutia o jedle. Preto sa s vami podelíme o tieto zistenia.
Biele pruhy na mäse naznačujú, že kura trpelo poruchou svalov. Mali podobnú diagnózu ako svalová dystrofia u ľudí, kedy svaly postupne vypovedajú funkciu. Tieto zvieratá celý život trápia chronické bolesti. Podľa správy uverejnenej v talianskom Žurnále o výskume zvierat to v ich mäse spôsobí o 224 percent viac tuku a nižší podiel proteínov.
Kuracie prsia s normálnym, miernym a nadmerným pruhovaním.
Ochorenie sa vyskytuje častejšie kurčiat, ktoré sú nútené do rýchleho rastu. Pomocou genetickej manipulácie majú vyrásť čo najviac v čo možno najkratšom čase. Ďalším problémom je, že mnohé žijú natlačené v špinavých klietkach. Podľa amerického Národného kuracieho výboru idú na trh v priemere za 47 dní s váhou takmer 3 kilogramov. Pritom v 50. rokoch, by až 70 dní trvalo, aby dosiahli len polovicu z tejto hmotnosti.
Nedávny experiment na Arkansaskej Univerzite v Texase testoval 285 sliepok. Ich štúdie potvrdili, že až 96 % z nich trpí svalovým ochorením, ktoré sa veľmi negatívne odrazí na kvalite mäsa.
Všeobecne sa predpokladá, že biele pruhované mäso je bezpečné jesť, aj keď je tu ešte jedna nevýhoda: chuť. V porovnaní so zdravšími kurčatami mohlo byť mäso tvrdšie, často sa nazývalo „drevnaté“. Má sa tiež za to, že má menej chuti a veľmi dobre neabsorbuje marinádu.
Po konzumácii takejto kuraciny síce neochoriete, no kvalita mäsa je naozaj pochybná. Stojí teda za zamyslenie, či si ho nedopriať síce o niečo drahšie, no zato chutnejšie a v lepšej kvalite z malochovu, prípadne voľného chovu.
ZDROJ:brightside.me